Η General Electric σήκωσε τη Ν.Υ.

Στα χαμηλότερα 3 εβδομάδων η Ευρώπη
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:33

Η WALL Street ανέστρεψε χθες την πτωτική πορεία των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων, με τις μετοχικές τιμές να κινούνται ανοδικά καθώς οι ενθαρρυντικές προβλέψεις της General Electric αντιστάθμισαν την απαισιοδοξία για τη διολίσθηση του δολαρίου.

Ομως, παρά την άνοδο, το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό χθες εξαιτίας της πτώσης του δολαρίου, όπως επεσήμαναν αναλυτές. Η μετοχή της General Electric ενισχύθηκε 3,7%, προσφέροντας στήριγμα στα blue chip.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει μέτρια αύξηση κερδών το επόμενο έτος, αλλά προβλέπει επιστροφή σε διψήφια ανάπτυξη το 2005. Μεγάλη άνοδο, της τάξης του 5%, κατέγραψε και η μετοχή της Analog Devices, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 66,30 μονάδες, ποσοστό 0,69%, φθάνοντας στις 9.690,46 μονάδες. Με άνοδο 17,90 μονάδων, ποσοστό 0,95%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.899,65 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων χθες καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν θέσεις σε κλάδους μετοχών όπως υγείας, τεχνολογίας και αυτοκινήτων βλέποντας το ευρώ να εκτινάσσεται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, υπονομεύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,53% και 0,36%, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει πάνω από το φράγμα των 900 μονάδων.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου έχει ανησυχήσει σοβαρά τους επενδυτές καθώς φοβούνται πως η αλλαγή στη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ θα δυσκολέψει την προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εξαγωγικής οδού.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nokia (-1,4%), Ericsson (-2,4%), France Telecom (+3,4%), Sanofi-Synthelabo (-1,6%), Actelion (-3,2%), Porsche (-2,8%), VW (-2,1%), Zurich Financial (-3%), Holcim (-5,1%), J.Sainsbury (-0,53%).

Ο κλαδικός δείκτης της τεχνολογίας ηγήθηκε της πτώσης, παραμένοντας σε αρνητική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, έχοντας ενισχυθεί κατά 70% από τα μέσα Μαρτίου όταν είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα της εξαετίας.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει πλέον η πτώση στο Τόκιο, με τον χρηματιστηριακό δείκτη Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 1200 μονάδες σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα