SABMiller : Σχεδόν υπερδιπλάσια κέρδη το α' εξάμηνο της χρήσης

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2003 10:46

ΣΧΕΔΟΝ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο η δεύτερη σε μέγεθος ζυθοποιΐα στον κόσμο, SABMiller Plc, καθώς η ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη ανέκαμψε σε αντίθεση με την αντίστοιχη στη Βόρειο Αμερική. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει να εμφανίσει ανάλογα κέρδη το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης.

Ο επικεφαλής της SABMiller, Ernest Mackay

Τα καθαρά κέρδη της παραγωγού της Miller Lite, αναρριχήθηκαν στα 309 εκατ. δολ. ή 25,4 σεντς ανά μετοχή, το εξάμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, από 160 εκατ. δολ. ή 16,6 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Πέντε οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News εκτιμούσαν, ότι, τα κέρδη της ανά μετοχή θα ανήρχοντο στα 32,2 σεντς.

«Ο ρυθμός αύξησης των κερδών που επετεύχθη το πρώτο εξάμηνο, αποτέλεσμα και των ιδανικών ισοτιμιών, δεν αναμένεται να επαναληφθεί και το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Ernest Mackay, σε δήλωσή του.

Η SABMiller επεκτείνεται στην Κίνα και λανσάρει την Miller Genuine Draft στην Ανατολική Ευρώπης, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη δείχνουν την προτίμησή τους στο κρασί και τα κοκτέϊλ. Η Heineken NV, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη αυξάνονται ελάχιστα, εξ αιτίας της μείωσης κατανάλωσης μπύρας σε αυτές τις περιοχές, αλλά και της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι των ξένων νομισμάτων.

Η SABMiller, γνωστή ως South African Breweries, μέχρι την εξαγορά της στην οποία προχώρησε πέρυσι η Miller Brewing Co., άρχισε προσφάτως να πουλά τη μπύρα με το σήμα Miller, στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Πολωνία.

Τον περασμένο Ιούνιο, προχώρησε και στην εξαγορά μεριδίου στην Harbin Brewery Co., της Κίνας, με αποτέλεσμα να αριθμεί πλέον 31 συνεργάτες στη χώρα αυτή, όπου κατέχει αυτήν τη στιγμή τη θέση της μεγαλύτερης ξένης ζυθοποιϊας.

Τα έσοδα της SABMiller στη Βόρειο Αμερική, μειώνονται συνεχώς και η εταιρεία Woking η οποία κατέβαλε 5,6 δισ. δολ. για τη Miller, επεσήμανε ότι και φέτος σε αυτήν την αγορά τα κέρδη της ενδέχεται να κινηθούν πτωτικά.

«Οι επιδόσεις της Miller, είναι θλιβερές», ανέφερε ο Julien Veron, αναλυτής στην Andisa Securities, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Η Miller απέλυσε 200 ανθρώπους το πεντάμηνο μέχρι και τον Αύγουστο, προκειμένου να μειώσει το κόστος της, καθώς εκτιμά ότι η ζήτηση θα ανακάμψει μέσα στα δύο με τρία επόμενα χρόνια. Η εταιρεία χάνει μερίδιο αγοράς από την ζυθοποιΐα Anheuser-Busch Cos., την παραγωγό του πρώτου σήματος μπύρας στον κόσμο, Budweiser.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα