Γερμανία : 0,2% η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2003 11:08
UPD:11:14

ΕΞΗΛΘΕ της ύφεσης το τρίτο τρίμηνο του 2003, αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών, αντισταθμίζοντας τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική.

Το ΑΕΠ, η αξία όλων των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Βισμπάντεν, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στις 13 Νοεμβρίου.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,2%, ανακάμπτοντας από την μείωση σε ποσοστό 2,2% που είχαν σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μείωση 0,6% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η αύξηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Ασία, τονώνει τη ζήτηση για προς εξαγωγήν προϊόντα, ακόμη και αν το ευρώ ισχυροποιείται φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας τα γερμανικά προϊόντα ακόμη πιο ακριβά στις αγορές του εξωτερικού. Ο επικεφαλής της Siemens AG, Heinrich von Pierer, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία θα τονώσουν την ανάπτυξη της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών.

«Περιμένουμε πραγματική αύξηση των εξαγωγών το επόμενο έτος», ανέφερε ο Anton Boerner, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης εξαγωγέων και χονδρεμπόρων, BGA, που αριθμεί συνολικά 135.000 επιχειρήσεις-μέλη, συμπληρώνοντας : «Το ευρώ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να εξάγουμε».

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε στο 1,1925 δολ. στις 7:59' π.μ. στη Φραγκφούρτη. Εφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 1,1978 δολ. το ένα την Τετάρτη. Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Klaus Liebscher, είπε την Τρίτη ότι το ευρώ ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές, οι οποίες οδηγούν στην ανάκαμψη τις 12 οικονομίες των χωρών μελών της ευρωζώνης, που συναλλάσσονται με αυτό.

Η οικονομία των οκτώ τρισ. δολ. αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,4% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, Eurostat, την περασμένη εβδομάδα. Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλά για ανάπτυξη που θα κυμανθεί από 0,3% ως 0,7%, το πρώτο τρίμηνο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα