NEC Corp. : Προς πώληση μετοχών αξίας 1, 8 δισ. δολαρίων

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2003 10:40

ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ μετοχών αξίας 197 δισ. γιεν (1,8 δισ. δολ.), πρόκειται να προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κομπιούτερ της Ιαπωνίας, NEC Corp., προκειμένου να επενδύσει σε εξοπλισμό και να εξοφλήσει το χρέος της. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πώληση μετοχών εταιρείας μέσα στην τρέχουσα οικονομική χρήση.

Η NEC, θα πουλήσει 250 εκατ. νέες μετοχές στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Akinobu Kanasugi, και ο προκάτοχος του, Koji Nishigaki, αντέδρασαν πολύ γρήγορα, προχωρώντας στην απόλυση προσωπικού και την παύση λειτουργίας τμημάτων της εταιρείας που δεν ήταν κερδοφόρα, όπως της Hitachi Ltd. και της Fujitsu Ltd.

Ο επικεφαλής της SG Yamaichi Asset Management Ltd., Hiroyoshi Nakagawa, μιλώντας σχετικά, ανέφερε ότι η πώληση ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την τιμή των μετοχών της NEC, οι οποίες συνολικά φέτος έχουν κερδίσει ποσοστό 78%.

«Τα Χρηματιστήρια είναι ακόμη ευαίσθητα, οπότε μια πώληση ενός τέτοιου πακέτου μετοχών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των μετοχών της NEC, αλλά και στο σύνολο της αγοράς», ανέφερε ο Nakagawa, ο οποίος διαχειρίζεται 2,8 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές.

Σύμβουλοι της πώλησης είναι η Daiwa Securities SMBC Co. και η Morgan Stanley.

Η NEC, η οποία είχε χρέος 1,38 τρισ. γιεν μέχρι τον Σεπτέμβριο, προχώρησε στην πώληση μετοχών σε δύο εταιρείες της, στην NEC Electronics Corp., αντλώντας κεφάλαια ύψους 155,4 δισ. γιεν, τα υψηλότερα που αντλήθηκαν φέτος από δημόσια εγγραφή και στην NEC System Technologies Ltd., αντλώντας 28,72 δισ. γιεν.

Η εταιρεία, ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση επιπλέον 23 εκατ. μετοχών, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Η τιμή στην οποία θα πουληθούν οι μετοχές, θα οριστεί μεταξύ 8 και 10 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

«Είναι ιδιαίτερα τολμηρή αυτή η απόφαση της NEC», ανέφερε ο Nobuaki Murayama, ο οποίος διαχειρίζεται 593 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Cigna International Investments Advisors Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Νομίζω ότι αυτή η πώληση είναι υπερβολική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα