Σημίτης: Ικανοποιητική η πορεία υλοποίησης του ΕΣΟΑΒ

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2003 15:23

Η προοπτική για τα κράτη των Βαλκανίων είναι μόνο μία, η ειρήνη, και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

Ο κ. Σημίτης έστειλε το μήνυμα ότι η «ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα αξιοποιεί τις δυνάμεις της για να εμπεδωθεί η σταθερότητα στα Βαλκάνια». Το κύριο σκέλος του ΕΣΟΑΒ είναι τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομής που αποτελούν το 79% του συνολικού προγράμματος των 550 εκατ. ευρώ, ενώ το 20% αποτελούν οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις. Το ΕΣΟΑΒ προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2006.

Το κοινοτικό κεκτημένο, είπε ο κ. Σημίτης, παρέχει την εγγύηση ότι τα χρήματα της Ελλάδας δεν θα σπαταληθούν.

«Από τον Απρίλιο του 2003 που κυρώθηκαν οι σχετικές συμβάσεις, η εξέλιξη του Προγράμματος υπήρξε ταχεία. Αυτή είναι άλλωστε και η γνώμη των Βαλκανίων συνομιλητών μου.

Ηδη, έχουν εγκριθεί και πραγματοποιούνται 29 ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις, οι 14 από βορειοελλαδικές επιχειρήσεις.

Το 1% του Προγράμματος συγκροτεί το Ταμείο Μικρών Εργων, όπως η αποκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων. Είκοσι εννέα τέτοια έργα εκτελούνται έως αυτή τη στιγμή. Οσον αφορά τον κυρίως κορμό του Προγράμματος, έχουν υποβληθεί 60 προτάσεις, και η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ έχει αποδεχθεί 23».

Τέλος, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ του συμβιβασμού στη σημερινή συζήτηση στο ECOFIN, η οποία αφορά στην επιβολή κυρώσεων στη Γερμανία για την υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα