Ε.Ε.: Η απόφαση δεν σέβεται το πνεύμα της συνθήκης

Συνεδριάζει εκτάκτως η ΕΚΤ
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 15:18
UPD:15:30

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/25/848022.htm σχετικά με το σύμφωνο σταθερότητας, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν σέβεται «ούτε το πνεύμα ούτε τους κανόνες της συνθήκης».

«Η Επιτροπή εκφράζει βαθιά λύπη για το γεγονός ότι η Ευρωομάδα (οι 12 χώρες της ΟΝΕ και του ευρώ) δεν ακολούθησαν ούτε το πνεύμα ούτε τους κανόνες της Συνθήκης και του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης που είχαν υιοθετηθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη», υπογραμμίζεται στο κείμενο, στο οποίο επαναλαμβάνονται οι δηλώσεις που έκανε ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πέντρο Σόλμπες μετά την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν στη διάρκεια της νύκτας οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. επικύρωσαν σήμερα με ενισχυμένη πλειοψηφία τη συμφωνία αυτή, βάσει της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα υποβληθούν στη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα.

«Μόνον ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες μπορεί να εγγυηθεί ότι οι δεσμεύσεις εφαρμόζονται και πως όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», προσθέτει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή «θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συνθήκη και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να εξετάσει τις επιπτώσεις των συμπερασμάτων του Συμβουλίου και να αποφασίσει ενδεχόμενες ενέργειες».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προηγούμενες συστάσεις που είχαν απευθυνθεί από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στη Γερμανία τον περασμένο Ιανουάριο και στη Γαλλία τον Ιούνιο, απαιτώντας την επαναφορά των δημοσίων ελλειμμάτων τους το 2004 εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας, «παραμένουν σε ισχύ».

Στο μεταξύ, το συμβούλιο κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη και θα υιοθετήσει μια θέση για το σύμφωνο σταθερότητας που θα είναι «όσο πλησιέστερη γίνεται προς εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες σε πολλές κεντρικές τράπεζες.

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε μία από τις πηγές.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα