Οριακά πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Nikkei

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2001 10:23
UPD:10:37

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο μετά τη χθεσινή υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργούν οι επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Αφγανιστάν.

«Κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Είτε, όμως, διαρκέσουν πολύ είτε λίγο θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών και η Ιαπωνία θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό από αυτό», δήλωσε Ιάπωνας χρηματιστής.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.011,77 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της σημερινής συνεδρίασης, με απώλειες 194,1 μονάδων ή 1,90% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (χθες το χρηματιστήριο του Τόκυο ήταν κλειστό λόγω εθνικής εορτής).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι εταιρείες που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μετοχή της Honda υποχώρησε κατά 7,04%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Honda και Nissan. Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και ιδίως εκείνων των εταιρειών που παρουσιάζουν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Οι μετοχές των εταιρειών Νec και Sony υποχώρησαν κατά 5,64% και 3,88% αντιστοίχως.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς σχετικά με την έκταση των πολεμικών επιχειρήσεων και οι αναμενόμενες συνέπειες στην ιαπωνική και την παγκόσμια οικονομία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών ως προς τη δυνατότητα των ιαπωνικών τραπεζών να απαλλαγούν άμεσα από τα επισφαλή δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές μετοχές από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο έκλεισαν με σημαντική πτώση. Η μετοχή της Mizuho Holdings υποχώρησε κατά 7,24%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα