Στην κατάψυξη το Σύμφωνο Σταθερότητας

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 20:44

Ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας σήμερα στο Ιδρυμα «Φρίντριχ Εμπερτ» στο Βερολίνο δήλωσε ότι η απόφαση των «15» http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/25/848022.htm , με την οποία η χώρα του και η Γαλλία εξαιρούνται από την διαδικασία περί των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, είναι προϊόν «σοφού συμβιβασμού».

Η κυβέρνηση Σρέντερ προώθησε μία δέσμη φοροαπαλλαγών για το ερχόμενο έτος, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις γερμανικές επιχειρήσεις. «Αν δεν υλοποιούσαμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές, η ανάπτυξη της οικονομίας μας το 2004 διακυβευόταν» τόνισε ο κ. Σρέντερ.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε ότι η σημερινή μέρα δεν θα μείνει ως μία «καλή μέρα» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ προέβλεψε ότι η εξαίρεση που πέτυχαν η Γερμανία και η Γαλλία «θα έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις στην εκπόνηση του Συντάγματος της Ε.Ε.».

Στη Φρανκφούρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η απόφαση των υπουργών Οικονομικών των «15» χαρακτηρίστηκε σοβαρός κίνδυνος για τη μελλοντική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Η αποφυγή του «πολιτικού κενού», ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε την ελληνική πλευρά να συμπαραταχθεί με την πλειοψηφία της Ε.Ε. και να υπερψηφίσει τα συμπεράσματα του EcoFin, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το Σύμφωνο Σταθερότητας εξακολουθεί να αποτελεί «το βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής», εμπεριέχει, όμως, σημαντικά περθώρια ελαστικότητας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η απόφαση δεν σέβεται «oύτε το πνεύμα αλλά ούτε και τους κανόνες της Συνθήκης» και ότι «στερείται νομικής βάσης», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «μη πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ είπε ότι, με την απόφαση, «το Σύμφωνο εισήλθε στο νοσοκομείο αλλά δεν απεβίωσε».

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν απέφυγε επιμελώς να ασκήσει κριτική κατά της απόφασης, καταδίκασε όμως τη διακριτική μεταχείριση που έγινε μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» χωρών.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υπουργός Οικονομικών Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναθέωρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι με την απόφαση απλώς αναστέλλεται η πιστή εφαρμογή του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Κάρλ Χαϊνζ Γκράσερ σημείωσε ότι «χάθηκε μια μάχη για το Σύμφωνο αλλά όχι ο πόλεμος».

Ο Ολλανδός ομόλογός του Γκέριτ Ζαλμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμώντας ότι «το Σύμφωνο δεν απεβίωσε αλλά μπήκε στην κατάψυξη».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ένας από τους αρχιτέκτονες του Συμφώνου Τέο Βάϊγκελ είπε ότι η αναστολή των διαδικασιών για τα ελλείμματα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι «μια καταστροφή για την Ευρώπη».

Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι τέλους, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Νίκος Γκαργκάνας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί της συμπληρωματικής ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική κατά το τρέχον έτος.

Είναι και προς το συμφέρον των μικρών χωρών να στηρίξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε ο κ. Γκαργκάνας, σημειώνοντας ότι, εάν οι μεγάλες χώρες αυξάνουν ανεξέλεγκτα τα ελλείμματα, τότε θα αυξηθούν και τα επιτόκια. Η αύξηση των επιτοκίων και η αποδυνάμωση του ευρώ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, είπε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα