ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να μην υιοθετήσει το ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, από το να ρισκάρει μία οικονομική ύφεση, εξετάζει η δεύτερη σε μέγεθος χώρα, που πρόκειται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε έξι μήνες, η Δημοκρατία της Τσεχίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της υπ' αριθμόν δύο τράπεζας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων της χώρας, Ceska Sporitelna AS.
Η οικονομία των 80 δισ. δολ. της Τσεχίας θα παραμείνει στην «αφάνεια», για αρκετά χρόνια μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η κυβέρνησή της πασχίζει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να διατηρήσει το χρέος της σε χαμηλά επίπεδα μέχρι την πλήρη μεταστροφή της προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ανέφερε ο Daniel Heler, στέλεχος της τράπεζας, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο.
Οι 10 προς ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τσεχίας, πρέπει να εργαστούν σκληρά προκειμένου να επιτύχουν τα όσα ορίζει η Ε.Ε. για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού από την 1η Μαΐου, την πρώτη ημέρα της πλήρους ένταξής τους, καθώς θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την υιοθέτηση του ευρώ.
Οι οικονομίες των εν λόγω χωρών θα υποφέρουν, καθώς οι εταιρείες τους θα κληθούν να ανταγωνιστούν τις εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης σε μία αγορά 450 εκατ. κατοίκων.
«Πρέπει να μείνουμε εκτός ευρωζώνης όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου να επιτύχουμε πραγματική οικονομική σύγκλιση», επεσήμανε ο Heler, συμπληρώνοντας : «Η είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι κάτι το σημαντικό από πλευράς οικονομικής ισχύος».
Τα μελλοντικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ, στο πλαίσιο των συμφωνιών συμμετοχής τους σε αυτήν. Για να το επιτύχουν αυτό θα πρέπει να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο 3% επί του ΑΕΠ και να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, στο 1,5% πάνω από τον μέσον όρο του χαμηλότερου πληθωρισμού τριών χωρών μελών της Ε.Ε.
Οι άλλες χώρες που θα ενταχθούν είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Μάλτα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι μικρότερες χώρες, όπως η Σλοβενία και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Βαλτικής, θα πετύχουν το στόχο υιοθέτησης του ευρώ το νωρίτερο το 2006 και το 2007.
Αντιθέτως η Τσεχία δεν θα είναι έτοιμη για αυτό έως το 2009 ή το 2010, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας.
Τον Σεπτέμβριο το κοινοβούλιο ενέκρινε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ για το 2006, από το επίπεδο ρεκόρ του 7,6% που ήταν φέτος.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας πιστεύει ότι η Τσεχία θα μπορέσει να υιοθετήσει το ευρώ μέχρι το 2010, ωστόσο η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος περισσότερο από το 2,5% σε χρονικό διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια ήταν φιλόδοξος στόχος, σύμφωνα με τον Ales Kredjl, επικεφαλής του τμήματος μεσοπρόθεσμων προβλέψεων του υπουργείου, σε συνέντευξή του.
«Ελπίζω ότι θα είμαστε εντός του στόχου του 4% που έχουμε θέσει μέχρι το 2006 και τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι το 2010 θα συμμετάσχουμε στην ευρώζώνη», είπε ο Kredjl, επισημαίνοντας, ότι αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο.