Ερώτηση Π. Λαφαζάνη για τη Γενική Τράπεζα

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 10:07

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Οικονομίας, Αμυνας και Ανάπτυξης, με θέμα το διαγωνισμό για τη Γενική Τράπεζα, υπέβαλε ο βουλευτής του Συνασπισμού, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο βουλευτής ερωτά για τη σκοπιμότητα πώλησης ποσοστού της τράπεζας, με παραχώρηση μάλιστα του μάνατζμεντ.

Η Γενική Τράπεζα είναι κερδοφόρος, ενώ διαθέτει ακίνητα με υψηλή εμπορική αξία, σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με τη μεταφορά σε αυτήν εργασιών του στρατού που γίνονται από άλλες τράπεζες. Σήμερα, για παράδειγμα, μόνο το 5% των συναλλαγών από εξοπλιστικά προγράμματα γίνονται από τη Γενική, αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης.

Από την άλλη πλευρά, ο βασικός μέτοχος της Γενικής, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, αρνείται να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας. Ενδεικτικά, αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης, από την εκμίσθωση ακινήτου στην οδό Πανεπιστημίου το ΜΤΣ εισπράττει ετησίως 13,2 εκ. ευρώ, ενώ έχει σημαντικά κεφάλαια τοποθετημένα κυρίως σε άλλες τράπεζες, πλην της Γενικής.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ θέτει επίσης ερωτήματα για τη διαδικασία του διαγωνισμού και τη φερεγγυότητα των υποψηφίων αλλά και το σχεδιασμό που υπάρχει για την ενίσχυση της ρευστότητας της Γενικής, ενώ αναφέρεται στη διασφάλιση των εργαζομένων στην τράπεζα. Σημειώνεται ότι, πέραν του 38% που ανήκει στο ΜΤΣ, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας κατέχει 3% και το ταμείο αλληλοβοηθείας του προσωπικού της Γενικής 6,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα