Royal Ahold NV : Προς έκδοση 621 εκατ. μετοχών για τη μείωση του χρέους

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 10:36

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των τριών δισ. ευρώ (3,55 δισ. δολ.) θα εξοικονομήσει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, Royal Ahold NV, μετά τη πώληση πακέτου μετοχών στους επενδυτές της, προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

Η εταιρεία καθόρισε την τιμή πώλησης σε 4,83 ευρώ ανά μετοχή. Θα πουλήσει περίπου 621 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής της, Anders Moberg, ο οποίος ανέλαβε τη θέση αυτή τον Μάϊο, προκειμένου να επαναφέρει την εμπιστοσύνη της εταιρείας μετά τη μεγαλοποίηση των κερδών της κατά 970 εκατ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, εκδίδει περισσότερες μετοχές και μειώνει τα περιουσιακά της στοιχεία, με απώτερο σκοπό τη μείωση του χρέους της. Ο Σουηδός Moberg, επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα της εταιρείας κάτω από τα 10 δισ. ευρώ φέτος.

Οι μετοχές της Ahold, οι οποίες κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο, κέρδισαν συνολικά αυτόν τον μήνα ποσοστό 14%, καθώς ο Moberg ετοιμάζεται να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της κατά περίπου 70%.

«Ο κίνδυνος να μην επιβιώσει η Ahold μειώθηκε σημαντικά από τον Φεβρουάριο και η ισχυροποίηση των μετοχών της εταιρείας από τους ίδιους τους μετόχους της αποτελεί ένα άλμα μπροστά», ανέφερε ο Han van Lamoen, αναλυτής στην FBS Bankiers.

Ο Moberg θα συναντηθεί σήμερα με τους μετόχους της εταιρείας για αυτόν τον λόγο, σε μισή ώρα από τώρα (10 π.μ. ώρα Αμστερνταμ, 11 π.μ. ώρα Ελλάδας), στο ντόκ που δένουν τα κρουαζιερόπλοια.

Οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές, εκτιμούν ότι οι μέτοχοι θα εγκρίνουν κατά πάσα πιθανότητα την πώληση μετοχών της εταιρείας.

Τέλος, ο Moberg επιδιώκει να αυξήσει την πιστοληπτική της ικανότητα μέχρι το 2005. Ο δείκτης της σήμερα βρίσκεται στο ΒΒ- από την Standard & Poor's.

Σημειώνεται, ότι η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι εμφάνισε ζημίες 122 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών ύψους 159 εκατ. ευρώ, που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα