Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 10:21
UPD:10:36

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη χθεσινή ενίσχυση της Wall Street και τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι ωστόσο περιορισμένη λόγω της σημερινής αργίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών που θα κρατήσει τη Wall Street κλειστή.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία αναρριχήθηκε το Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε το Νοέμβριο βελτίωση τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συντελέσει στην αύξηση των εξαγωγών.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/27/849255.htm , ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι εμφανής επισημαίνοντας ωστόσο πως «μια νέα ενίσχυση των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα μπορούσε να την υπονομεύσει».

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η οικονομία των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος, 1,8% του χρόνου και 2,5% το 2005.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό 2,9% φέτος και 4,2% και 3,8% του χρόνου και το 2005 αντιστοίχως.

Στη μηνιαία οικονομική της έκθεση, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης και ότι τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου η ανάπτυξη συνεχίστηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έχει διαμορφωθεί στις 4.382 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,27%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.429,64 μονάδες με κέρδη 0,42% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.743,11 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,81%.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν και σήμερα οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών εν μέσω φημών για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, αμερικανικές τράπεζες, όπως η Citigroup, εποφθαλμιούν πιθανές κινήσεις εξαγοράς στη Γερμανία, ενώ έχουν ενημερωθεί πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμποδίσει προσφορά που θα υποβληθεί για εγχώριο τραπεζικό όμιλο. Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύεται κατά 1,09%.

Ανάλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή της Deutsche Telekom παρά τις πληροφορίες ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των τελών που χρεώνει ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος στους ανταγωνιστές του για τη χρήση των δικτύων του.

Αξιόλογα κέρδη (2,4%) καταγράφει τέλος και η μετοχή του γερμανικού γραφείου ταξιδίων TUI ο οποίος ανακοίνωσε ότι παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για ταξιδιωτικά πακέτα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα