Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 19:01
UPD:19:02

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ήταν σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης λόγω και της αργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και σε στενά όρια διακύμανσης καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κλείνοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Θετικά επέδρασαν στην επενδυτική ψυχολογία οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων για τις προοπτικές κορυφαίων εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου καθώς επίσης και τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης,.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία αναρριχήθηκε το Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/27/849429.htm σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε το Νοέμβριο βελτίωση τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συντελέσει στην αύξηση των εξαγωγών.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι εμφανής επισημαίνοντας ωστόσο πως «μια νέα ενίσχυση των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα μπορούσε να την υπονομεύσει».

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η οικονομία των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος, 1,8% του χρόνου και 2,5% το 2005.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό 2,9% φέτος και 4,2% και 3,8% του χρόνου και το 2005 αντιστοίχως.

Επιπλέον, στη μηνιαία οικονομική της έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης και ότι τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου η ανάπτυξη συνεχίστηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης. Οι προοπτικές για την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο διαγράφονται ευοίωνες για τα επόμενα δύο χρόνια», επισημαίνει σε έκθεσή της η Fortis Bank.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.431,66 μονάδες αυξημένος κατά 0,48%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.744,99 μονάδες με κέρδη 0,86% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.320,2 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,46%.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε στις 4.361,10 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,21%.

Αξιόλογα κέρδη (2,4%) κατέγραψε ο τίτλος της Philips μετά την εκτίμηση της ανταγωνίστριάς της Samsung Electronics ότι οι πωλήσεις της οθονών υγρών κρυστάλλων θα αυξηθούν το 2004 κατά 40%.

Κέρδη (1%) κατέγραψε και ο τίτλος της Siemens, καθώς η Lehman Brothers εμμένει στην αξιολόγηση της μετοχής της γερμανικής εταιρείας, ενώ αναθεώρησε προς τα άνω την πρόβλεψή της για την τιμή της εν λόγω μετοχής στο δωδεκάμηνο κατά 18%.

Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 1,23% συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές γερμανικών τραπεζών αποδίδεται στην έντονη φημολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, αμερικανικές τράπεζες, όπως η Citigroup, εποφθαλμιούν πιθανές κινήσεις εξαγοράς στη Γερμανία, ενώ έχουν ενημερωθεί πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμποδίσει προσφορά που θα υποβληθεί για εγχώριο τραπεζικό όμιλο.

Αντιθέτως, μικρή πτώση σημείωσε η μετοχή της TUI αδύναμη να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη. Η γερμανική εταιρεία ταξιδίων ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατηρείται έντονη ζήτηση για πακέτα διακοπών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα