+14% στα κέρδη των εισηγμένων στο γ' τρίμηνο

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 20:36
UPD:20:37

Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο οι εγχώριες εισηγμένες εμφάνισαν αύξηση της κερδοφορίας τους, κατά 14% και του τζίρου κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με ανάλυση της «Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ», η αυξητική τάση που διαφάνηκε στο α' εξάμηνο της φετινής χρήσης και περιείχε σε σημαντικό βαθμό έκτακτα αποτελέσματα, ενισχύθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο από την μικρή αύξηση της ζήτησης στην πραγματική οικονομία.

Χωρίς να εξετάζεται αν η ζήτηση προήλθε από δανεικό χρήμα ή αποταμιευμένη ρευστότητα, η εξέλιξη αυτή ήταν ιδιαίτερα ευεργετική για τις εμπορικές εταιρείες, οι οποίες μείωσαν ή και εξάντλησαν σε πολλές περιπτώσεις τα εποχικά αποθέματα τους με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις εταιρείες κλιματιστικών, ένδυσης και τα σούπερ μάρκετ.

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους ήταν εμφανής σε όλους τους κλάδους, ενώ συνεχίζεται και το 2003 η προσπάθεια απορρόφησης ή πώλησης συμμετοχών με στόχο τον περιορισμό των δαπανών.

Το κόστος τραπεζικού δανεισμού βρίσκεται στο χαμηλότερο ίσως σημείο των τελευταίων 20 ετών και, σε συνδυασμό με τις ομολογιακές εκδόσεις που εντάθηκαν το 2003, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα μειώνοντας τους χρεωστικούς τόκους.

Οι τράπεζες αποτέλεσαν για άλλο ένα τρίμηνο την ευχάριστη έκπληξη της αγοράς. Οχι μόνο αύξησαν τα μεγέθη της κερδοφορίας τους αλλά υπερκάλυψαν ολόκληρο το 2002 σε απόλυτους αριθμούς (1,1 δισ. ευρώ το 2002 χωρίς την Τράπεζα της Ελλάδος), ωστόσο το κλείσιμο της ψαλίδας από την κερδοφορία του 2001 παραμένει ακόμα σημαντικό (2,1 δισ. ευρώ).

Η βελτίωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων είναι αποτέλεσμα της περικοπής του λειτουργικού κόστους που επιβάρυνε ως επί το πλείστον την προηγούμενη χρήση, αλλά και της αύξησης των λειτουργικών αποτελεσμάτων ως συνέπεια της αύξησης των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων καθώς και της ωρίμανσης τραπεζικών προϊόντων με εξάμηνη ή ετήσια περίοδο χάριτος.

Η κερδοφορία των τραπεζών βοηθήθηκε σε ενοποιημένη βάση σε μεγάλο βαθμό και από την επίδοση των θυγατρικών τους (κυρίως των ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών).

Οι εταιρείες λίζινγκ και διαχείρισης ακινήτων συντηρούν τη δυναμική κερδών των προηγουμένων τριμήνων.

Η χρήση αποδεικνύεται ορόσημο για τον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς οι εταιρείες, δύο τρεις μήνες πριν την άρση του καμποτάζ, αν και ενσωμάτωσαν έκτακτα κέρδη στις λογιστικές τους καταστάσεις από πωλήσεις πλοίων ή συμμετοχών, πέρασαν σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Στους κερδισμένους θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι εταιρείες του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, στις οποίες οι κινήσεις αναδιάρθρωσης είναι πιο ορατές στα μικτά και καθαρά περιθώρια κέρδους όπου παρατηρείται μέση αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ευνοημένες από την συγκυρία του σκληρού ευρώ είναι και οι εταιρείες διύλισης, οι οποίες και στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να έχουν υψηλή κερδοφορία. Ο κατασκευαστικός κλάδος συνέχισε την αλματώδη άνοδο της κερδοφορίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 6% του συνόλου των εισηγμένων, με την ψαλίδα όμως μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιρειών του χώρου να μεγαλώνει αισθητά.

Στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών οι ρυθμοί ανάπτυξης κερδών παραμένουν υψηλοί, ενώ οι εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν ακόμα μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών για την φετινή χρήση. Στις εκδόσεις συνεχίσθηκε η καλή συνολική εικόνα, με μικρές εξαιρέσεις.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές του εννεαμήνου οι εταιρίεες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας, οι οποίες παρά την διατήρηση του κύκλου εργασιών τους σε καλύτερα επίπεδα από τα περυσινά (+6%), είδαν την κερδοφορία τους να συρρικνώνεται κατά 45%.

Οι εταιρείες ειδών πληροφορικής (με εξαίρεση το Πλαίσιο Computers) και οι κλωστοϋφαντουργίες φαίνεται να εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με τον περιορισμό του κόστους τους. Παρά το συνολικό θετικό αποτέλεσμα τα κέρδη περιέχουν έκτακτα αποτελέσματα ή βρίσκονται σε οριακό σημείο από πλευράς λειτουργικής δραστηριότητας. Οι φορείς σταθερής τηλεφωνίας αντιμετωπίζουν τις αυξημένες αποσβέσεις των επενδύσεων τους (Lannet, Forthnet, Infoquest).

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα