Μικρή άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 09:44
UPD:09:47

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο μετά τη χθεσινή άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/02/850839.htm και τα θετικά στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/02/850724.htm .

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης των ΗΠΑ εκτινάχθηκε το Νοέμβριο στις 62,8 μονάδες έναντι 57 μονάδων τον Οκτώβριο ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών και απομακρύνοντας τις ανησυχίες σχετικά τη σταθερότητα της ανάκαμψης.

Τα παραπάνω νέα συνέβαλαν στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα ενισχύουν τις προσδοκίες αύξησης της ζήτησης για ιαπωνικά προϊόντα αφυπνίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εξαγωγικών εταιρειών.

Ο τίτλος της ιαπωνικής εταιρείας ελαστικών Bridgestone ενισχύθηκε σήμερα κατά 3,1%. Αξιόλογη άνοδο, της τάξεως του 2,04%, σημείωσε και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota Motor. Οι εν λόγω εταιρείες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά.

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της είδησης ότι η ιαπωνική κυβέρνηση προχώρησε σε εθνικοποίηση της προβληματικής περιφερειακής τράπεζας Ashikaga Bank http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/02/850722.htm .

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στην εξυγίανση των περιφερειακών τραπεζών της χώρας, αφού προηγουμένως κατάφερε να περιορίσει τα επισφαλή δάνεια των τεσσάρων μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο τίτλος της UFJ Holdings, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιαπωνία, σημείωσε άνοδο κατά 3,8% διευρύνοντας τα χθεσινά της κέρδη (2,6%). Ο τίτλος της Sumitomo Mitsui ενισχύθηκε κατά 1,5%.

Με κέρδη έκλεισαν και οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας επωφελούμενες από τη χθεσινή είδηση ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών σημείωσαν τον Οκτώβριο αύξηση κατά 23,3% σε ετήσια βάση και 6,8% σε σχέση με το Σεπτέμβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/02/850815.htm .

Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Tokyo Electron σημείωσε άνοδο 1,34%.

Τέλος, πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Sony κλείνοντας με απώλειες της τάξεως του 1,84%. Ο ιαπωνικός κολοσσός επιδιώκει να εξασφαλίσει ποσό μεγαλύτερο από 250 δισ. γιεν (2,3 δισ. δολάρια) μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων. Η Sony σχεδιάζει να επενδύσει το παραπάνω ποσό σε μικροεπεξεργαστές και συσκευές επόμενης γενεάς. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδικασία έκδοσης ομολόγων της Sony από το 1996, καθώς και η μεγαλύτερη από ιαπωνική εταιρεία.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε μικρή άνοδο κατά 6,88 μονάδες ή 0,07% και διαμορφώθηκε στις 10.410,15 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στη χθεσινή συνεδρίαση είχε κλείσει με κέρδη 3%.

Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,29% κλείνοντας στις 1.023,5 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα