Αλογοσκούφης: Αδυναμίες της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής αποδεικνύει το ΠΣΑ

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 17:09

«Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνει εξαρχής την αναξιοπιστία και τις αδυναμίες της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής», σχολίασε ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια, στα διαδοχικά αναθεωρημένα ΠΣΑ αλλάζουν διαρκώς οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη», τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης και ανέφερε δύο παραδείγματα: Ενώ το Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση προέβλεπε αποκλιμάκωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 90% του ΑΕΠ για το 2004, στο χθεσινό ΠΣΑ ανεβάζει την πρόβλεψη για το ίδιο μέγεθος στο 98,5%. Παράλληλα, τα πλεονάσματα που προέβλεπε το Δεκέμβριο 2001 στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης για όλη την περίοδο 2002-2004, στο ΠΣΑ του Δεκεμβρίου 2002 έγιναν ελλείμματα, τα οποία επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο στη φετινή τελευταία πρόβλεψη, ανερχόμενα στο -1,4% του ΑΕΠ για το 2003 και στο -1,2% του ΑΕΠ για το 2004.

Τις εκτιμήσεις αυτές, επισημαίνει ο κ. Αλογοσκούφης, τις έχει ήδη απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέποντας στη φθινοπωρινή της έκθεση ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2004 θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, που είναι ακριβώς διπλάσιο από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση.

Ο κ.Αλογοσκούφης επισημαίνει επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο στο πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στα 9,85 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο έλλειμμα του 2002, ενώ ο αρχικός στόχος για όλο το 2003 ήταν να διαμορφωθεί το ταμειακό έλλειμμα στα 9,14 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα