Υπεγράφη σήμερα στην Αγκυρα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Τούρκο ομόλογό του Κεμάλ Ουνακιτάν η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, προϊόν πενταετών διαπραγματεύσεων.
Τα σημαντικότερα σημεία της σύμβασης, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι τα εξής:
- κριτήριο φορολόγησης των ναυτιλιακών κερδών από τις διεθνείς μεταφορές θα είναι η σημαία του πλοίου. Ετσι τα ελληνικά πλοία δεν θα καταβάλουν φόρο 6,5% στο ναύλο από Τουρκία.
- φορολόγηση των μερισμάτων στην Τουρκία, πέραν της φορολόγησης των κερδών που ισχύει και στην Ελλάδα, με συντελεστή 15% (16,5% για τουρκικές επιχειρήσεις). Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση φορολόγησης ανάμεσα στις τουρκικές και τις ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία. Οι τουρκικές επιχειρήσεις ενθαρρύνονται έτσι να επενδύουν στην Ελλάδα όπου υπάρχει μόνο φορολογία κερδών 35% σήμερα και δεν επιβάλλεται φόρος επί των μερισμάτων.
- εφαρμογή του φόρου υποκαταστημάτων (Branch Tax) με συντελεστή 15% όσο και στη φορολογία μερισμάτων. Ετσι οι ελληνικές επιχειρήσεις που ανοίγουν υποκαταστήματα και όχι εταιρείες στην Τουρκία, θα φορολογούνται με 15% στα διανεμόμενα κέρδη.
- φορολόγηση στη χώρα προέλευσης των οδικών μεταφορών για φορτηγά που περνούν τράνζιτ και παίρνουν φορτίο από Ελλάδα ή Τουρκία ανάλογα.
- φορολόγηση των τόκων με 12% όπως και με τη Γαλλία και Βέλγιο.
- φορολόγηση των κερδών από ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω αντιπροσώπων.
- φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτούν επιχειρήσεις που ασκούν εξωχώριες δραστηριότητες, όταν αυτές οι δραστηριότητες διαρκούν πάνω από 30 ημέρες.
- δεκάμηνη περίοδος απαλλαγής από φορολογία των κερδών των κατασκευαστικών εταιρειών για κατασκευαστικές εργασίες.
- εφαρμογή του Tax sparing 12% για τα δύο κράτη και αφορά δάνεια ελληνικών τραπεζών για υποδομές και κυρίως βαριά βιομηχανία. Ισχύει για πέντε χρόνια μόνο, και υπάρχει αμοιβαιότητα.