Αλλαγή πορείας στην Ευρώπη

«Ξεκουράστηκε» η Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:35

«ΑΝΑΣΑ» πήρε χθες η Wall Street, μετά τα νέα υψηλά επίπεδα για το 2003 που άγγιξε η αγορά τη Δευτέρα. Προχθές, ο δείκτης Dow Jones και Standard & Poor's 500 σημείωσαν το υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Μαΐου του 2002, και ο Nasdaq τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου του 2002.

Ωστόσο, τα νέα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών Νοεμβρίου που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να στηρίξουν τις μετοχές, με τους επενδυτές να ζητούν ακόμη περισσότερα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Η Hewlett-Packard καθοδήγησε την άνοδο του Dow Jones καταγράφοντας άνοδο 2,9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αυξημένες πωλήσεις το Σαββατοκύριακο μετά την αργία των Ευχαριστιών.

Αλλαγή πορείας χθες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ρευστοποιούν κέρδη βλέποντας το δολάριο να υποχωρεί εκ νέου επιφέροντας νέο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Οι ρευστοποιήσεις κερδών συνεχίσθηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου η αγορά ήταν επιφυλακτική περιμένοντας τις ανακοινώσεις των στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται τελευταία έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον για τις μετοχικές αξίες καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η ισχυρότερη οικονομία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κερδοφορία τους προσεχείς μήνες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 45,41 μονάδες, ποσοστό 0,46%, φθάνοντας στις 9.853,64 μονάδες. Με απώλειες 9,75 μονάδων, ποσοστό 0,49%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.980,07 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,6% και 0,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά ενδοσυνεδριακά πριν σταθεροποιηθεί στις 940 μονάδες.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες θα καταγράψουν μέτρια κέρδη το 2004 έχοντας ενισχυθεί περίπου 40% από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχαν βρεθεί στα μέσα Μαρτίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Barclays (=2%), HBOS (-2,4%), HSBC (-1,7%), BMW (-2,5%), DaimlerChrysler (-1%), Porsche (+0,5%), Rentokil Initial (-6,1%), Skandia (+3,4%), Kingfisher (+2,7%), GlaxoSmithKline (+0,2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα