Απώλεσαν μερίδιο οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 07:45

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για πρώτη φορά του μεριδίου τους στην αγορά των ΗΠΑ, εμφάνισαν το Νοέμβριο οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε χρονικό διάστημα ενός έτους, καθώς επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της Honda Motor Co., και η General Motors Corp., προσήλκυσε περισσότερους αγοραστές με τις προσφορές της. Το μερίδιό τους αύξησαν Toyota Motor Corp. και Nissan Motor Co., εξ αιτίας της ζήτησης των καινούργιων μοντέλων τους.

Οι πωλήσεις ασιατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 4,9% το Νοέμβριο, έναντι του προηγούμενο έτους, φθάνοντας στα 407.232 οχήματα, υστερώντας της αύξησης του 8,9% που σημείωσε η αγορά αυτοκινήτου στις ΗΠΑ, φθάνοντας το 1,26 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata Corp.

Το μερίδιο αγοράς των 10 ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών που ανταγωνίζονται τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, υποχώρησε στο 32,3% από 33,5% που ήταν πριν από ένα χρόνο, με το μερίδιο της Honda να υποχωρεί κατά 0,5%, στο 7,7%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford Motor Co. και DaimlerChrysler AG κέρδισαν περισσότερους αγοραστές με τις γενναιόδωρες προσφορές τους σε όλα τα επίπεδα. Τα νέα ανασχεδιασμένα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου του Prius της Toyota και του Murano της Nissan, βοήθησαν και τις δύο να διευρύνουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς τους.

«Ακόμη οι αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ βασίζονται στα κίνητρα που δίνουν προς του καταναλωτές για την αγορά αυτοκινήτου», ανέφερε ο Alexander Muromcew, ο οποίος διαχειρίζεται 600 εκατ. δολ. σε μετοχές διεθνώς, με την Loomis Sayles & Co. στο Σαν Φρανσίσκο, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Nissan, συμπληρώνοντας : «Οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες κινούνται πολύ καλά, καθώς έχουν νέες γραμμές παραγωγής. Η Nissan και η Toyota έχουν εκπληκτικές επιδόσεις».

Οι μετοχές της Honda κέρδιζαν 1,1%, φθάνοντας στα 4.480 γιεν και διαπραγματεύθηκαν στα 4.430 γιεν η μία στις 11 π.μ. σήμερα στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές της Toyota σημείωναν απώλειες 1,2%, φθάνοντας στα 3.380 γιεν η μία, τη στιγμή που της Nissan κέρδιζαν ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 1.280 γιεν η μία.

Οσο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ν. Κορέας, η Hyundai Motor Co., η μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι πούλησε 27.643 οχήματα κατά 10% περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,2%, έναντι του προηγούμενου έτους.

Η θυγατρική της Hyundai, Kia Motors Corp., πούλησε 16.173 οχήματα, κατά 10% λιγότερα έναντι του προηγούμενου έτους. Το μερίδιό της στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,3% φθάνοντας στο 1,3%.

Παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, οι εταιρείες συνεχίζουν να οδεύουν προς την απόκτηση μεριδίου ρεκόρ στην μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο για το 2003. Το Νοέμβριο, το μερίδιό τους ήταν 32,8%, έναντι 31,6% που αυτές κατείχαν πέρυσι.

Το ενδεκάμηνο του έτους οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ κατείχαν το 60% της αγοράς αυτοκινήτου, 1,5% χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα