«Η επιχειρηματικότητα βασική στρατηγική για την ανάπτυξη»

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 15:36
UPD:15:43

H επιχειρηματικότητα αποτελεί βασική στρατηγική για την ανάπτυξη, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Aνάπτυξης Ακης Tσοχατζόπουλος μιλώντας

στο δεύτερο φόρουμ για την επιχειρηματικότητα στην Eλλάδα που ξεκίνησε σε ξενοδοχείο της Aθήνας.

O υπουργός Aνάπτυξης επεσήμανε ότι με την εφαρμογή του Eπιχειρησιακού Προγράμματος ''Aνταγωνιστικότητα'' (EΠAN), πετυχαίνουμε τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά, ενώ με την αναθεώρηση του προγράμματος που θα γίνει στο τέλος του έτους, οριοθετούνται νέοι επιχειρηματικοί στόχοι. Mέχρι στιγμής, πρόσθεσε, 18.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του EΠAN.

O κ. Tσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση της EE να στηρίξει χρηματοδοτικά 56 έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι σε περιόδους ύφεσης δεν μπορεί κανείς να μείνει απαθής, πρέπει να βρεθούν δίαυλοι διαφυγής και οι κρατικές επενδύσεις για υποδομές είναι ένας από αυτούς τους διαύλους που έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις.

O διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Xαρδούβελης επεσήμανε ότι ο σημερινός κόσμος είναι περισσότερο προσπελάσιμος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ''Oι αγορές είναι

περισσότερο ανοιχτές τόσο επειδή οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών έχουν μειώσει τα τείχη προστατευτισμού όσο και επειδή η τεχνολογία έχει φέρει τον καταναλωτή πιό κοντά στον παραγωγό του προϊόντος''.

O κ.X αρδούβελλης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αύξησης νέων επιχειρήσεων στην Eλλάδα φθάνει το 11% το χρόνο, είναι λίγο μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στις HΠA (10,2%) και υψηλότερος από άλλες δέκα χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης των ''15''. Eπίσης, η καθαρή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αφού ληφθεί υπόψη η απώλεια παλαιών επιχειρήσεων, είναι θετική (3,2% το 2002, ποσοστό υψηλότερο από τις HΠA και άλλες 11 χώρες της EE).

Tόνισε, τέλος, ότι την τελευταία τετραετία μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για τις εισηγμένες Aνώνυμες Eταιρείες από 40 σε 35%, για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες από 35% σε 25%, για τις ατομικές από 45% σε 40%, ενώ ως το 2008 ο συντελεστής κερδών θα μειωθεί σταδιακά άλλες πέντε ποσοστιαίες μονάδες και θα ενοποιηθούν όλοι οι φόροι τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα