General Motors : Προσφορά για την εξαγορά της νοτιοκορεατικής Ssangyong

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 08:41

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για την απόκτηση του 55,4% της Ssangyong Motor Co., έκανε η μεγαλύτερη ξένη κατασκευάστρια οχημάτων της Ν. Κορέας, General Motors Corp., συμμετέχοντας στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση του ελέγχου της τέταρτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας.

Η General Motors κατέθεσε επιστολή, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Ssangyong, σύμφωνα με τον Kim Sung Soo, εκπρόσωπο της GM-Daewoo Auto & Technology Co., της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας, στη Σεούλ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στην προσφορά, που είχε δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα της Ν. Κορέας, «Chosun Ilbo».

Η Ssangyong ετέθη προς πώληση τον περασμένο μήνα από την Chohung Bank και άλλους 27 πιστωτές της, στο πλαίσιο σχεδίου απαλλαγής της από τις οφειλές της μητρικής που πτώχευσε, Daewoo Group. Η General Motors, η οποία δημιούργησε την GM Daewoo τον Οκτώβριο του 2002, μετά την εξαγορά των εργοστασίων της Daewoo Motor Co., θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της Ssangyong, προκειμένου να επεκταθεί στις αγορές της Κορέας και της Κίνας.

«Η απόκτηση της Ssangyong από την General Motors, είναι η καλύτερη περίπτωση για τη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία», ανέφερε ο Chung Doo Sun, ο οποίος διαχειρίζεται 210 εκατ. δολ. σε μετοχές με την CJ Investment Trust Management Co. στη Σεούλ, συμπληρώνοντας : «Εάν η Ssangyong αποκτηθεί από κινεζική ανταγωνίστρια εταιρεία ή από οποιαδήποτε άλλη, αυτό ούτε την εταιρεία θα ωφελήσει ούτε θα είναι ευεργετικό για την Κορέα.

Οι μετοχές της Ssangyong κέρδιζαν ποσοστό 8,7%, φθάνοντας στα 10.150 γουόν η μία στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Διαπραγματεύθηκαν υψηλότερα κατά 5,6%, στα 9.860 γουόν στις 12:30' μ.μ. έναντι απωλειών 0,4% του δείκτη Kospi.

Η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών λήγει στις 11 Δεκεμβρίου. ¶λλες αυτοκινητοβιομηχανίες που κατέθεσαν προσφορές εξαγοράς της Ssangyong, είναι η ινδική Tata Motors Ltd., και η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας, Renault SA, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Ν. Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα