Γερμανία : Μείωση της ανεργίας και το Νοέμβριο

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 11:32

ΜΕΙΩΣΗ, για τρίτο μήνα τον Νοέμβριο, εμφάνισε η ανεργία στη Γερμανία, σημάδι, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναδύεται από την ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 18.000 τον μήνα που πέρασε έναντι του Οκτωβρίου (εποχιακώς προσαρμοσμένος), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Νυρεμβέργη. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι, ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία θα μειωνόταν κατά 5.000. Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 10,5%.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών τον Νοέμβριο, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη οδηγείται από την αύξηση της ζήτησης γερμανικών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα σπορ αυτοκίνητα της Porsche AG και τα κινητά τηλέφωνα της Siemens AG. Σημειώνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν το 10% των γερμανικών εξαγωγών, αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους, από το 1984, ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο.

«Οι εργασίες μας είναι σχετικά σταθερές συγκριτικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την τελευταία τριετία στην οικονομία», ανέφερε ο Helmut Meyer, οικονομικός διευθυντής της Deutz AG., που παράγει μηχανές ντήζελ για οχήματα και πλοία, συμπληρώνοντας : «Παρατηρήθηκε ελαφρά άνοδος του προσωπικού μας το 2003 και αυτό θα συνεχιστεί και το 2004».

Τα καθαρά κέρδη της Porsche αυξήθηκαν την οικονομική της χρήση κατά 1/5 μετά την αυξημένη ζήτηση του jeep Cayenne που κατασκευάζει. Το Νοέμβριο η Siemens αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις κινητών τηλεφωνικών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Η γερμανική οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα των υψηλότερων εξαγωγών σε χρονικό διάστημα τριών ετών, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας τον Νοέμβριο. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αυξήθηκε φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά, 34 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούν ότι οι παραγγελίες των βιομηχανιών σημείωσαν αύξηση τον Οκτώβριο για τέταρτο μήνα σε σύνολο πέντε μηνών. Τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι γερμανικές εταιρείες προσέφεραν συνολικά 350.000 θέσεις εργασίας.

Οι νέοι όροι εργασιακών σχέσεων, τόνωσαν επίσης με τη σειρά τους τα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Η ανεργία (εποχιακώς προσαρμοσμένη) υποχώρησε κατά 60.000 θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, τη στιγμή που η κυβέρνηση στο πλαίσιο προγράμματός της, προχώρησε στην πρόσληψη 82.000 εργαζομένων μερικούς απασχόλησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θέλει να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας, με τη μείωση του εργατικού κόστους (εκτός μισθών), για τις εταιρείες, το οποίο έχει σχέση με την κοινωνική ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, μετά το Βέλγιο και την Ουγγαρία.

Στη Γαλλία, τον κύριο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, η ανεργία υποχώρησε απροσδόκητα τον Οκτώβριο για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημάδι ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προέλβεπαν οικονομικοί αναλυτές.

Με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δείκτης ανεργίας στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητος στο 9,3%. Τον Οκτώβριο η χώρα ήταν η τρίτη σε ανεργία μεταξύ των χωρών μελών της Κοινότητας, μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, έναντι ανεργίας 6% στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας στη δυτική Γερμανία, η οποία αποτελεί περισσότερο από το 90% της εθνικής παραγωγής, μειώθηκε (εποχιακώς προσαρμοσμένος) στους 10.000, τη στιγμή που οι άνεργοι στην ανατολική Γερμανία υποχώρησαν κατά 8.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Σεπτέμβριο, εποχιακώς προσαρμοσμένος, ο αριθμός των ανέργων ήταν 28.000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα