Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 19:11

ΣΕ ΣΤΕΝΟ εύρος διακύμανσης κινήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κλείνοντας τελικά με οριακές απώλειες.

Oι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκιά τους πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες, καθώς ήταν ευρέως αναμενόμενες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.378,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,31%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.496,55 μονάδες με απώλειες 0,15% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.874,78 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,02%.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό –κυρίως από τον τομέα των χημικών - λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά.

Οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών BASF και Βayer υποχώρησαν κατά 1,1% και 1% αντιστοίχως. Η γαλλική Air Liquide απώλεσε 0,5%.

Μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 6,8%, κατέγραψε ο τίτλος της Reed Elsevier. Ο βρετανο-ολλανδικός εκδοτικός όμιλος επιστημονικών περιοδικών προέβλεψε ότι τα κέρδη του ανά μετοχή θα σημειώσουν στο 2004 αύξηση σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή του έκανε λόγο για αύξηση κατά τουλάχιστον 10%.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη (3,8%) κατέγραψε η μετοχή της DaimlerChrysler, εν μέσω προσδοκιών ότι θα έχει αίσια έκβαση η δικαστική περιπέτεια του γερμανο-αμερικανικού κολοσσού, η οποία χρονολογείται από το 1998 και η οποία σχετίζεται με τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Η DaimlerChrysler αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να καταβάλει αποζημίωση ύψους οκτώ δισ. δολ. σε έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της, ο οποίος επικαλείτο παραβάσεις των νόμων κατά το 1998, στη διαδικασία συγχώνευσης της Daimler-Benz με την Chrysler.

Αξιόλογη άνοδο (1,54%) σημείωσε η μετοχή της ThyssenKrup μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης για την κερδοφορία της εταιρείας στην επόμενη χρήση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/04/851777.htm .

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και ο τίτλος της EADS μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησής της για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα