Stora Enso : Πουλά δασικές εκτάσεις ύψους 1,26 δισ. ευρώ

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 11:28

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ύψους 1,26 δισ. ευρώ, (1,53 δισ. δολ.), σκέφτεται να αντλήσει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χάρτου στον κόσμο, Stora Enso Oyj με την πώληση του μεγαλύτερου μεριδίου που κατέχει στα δάση της Σουηδίας.

Η φινλανδική εταιρεία θα μεταφέρει τα περιουσιακά της στοιχεία σε μία νέα, την Bergvik Skog AB και μετά θα προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου σε θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Η ίδια, θα διατηρήσει το 44,9% του μεριδίου.

Το σχέδιο, αποτελεί ένα ακόμη βήμα της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία για απελευθέρωση των κεφαλαίων της και την τόνωση της οικονομικής της ευελιξίας, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει στον τομέα χάρτου, συσκευασίας και προϊόντων που παράγονται από τα δάση», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Ηδη η Stora έχει προχωρήσει στην πώληση δασών που κατείχε στις ΗΠΑ και έχει μεταβιβάσει εκείνα που κατέχει στη Φινλανδία σε μία άλλη εταιρεία, την Tornator Oy, όπου κατέχει πλέον μικρό μερίδιο. Αποκομίζει περίπου το 30% της προμήθειας ξυλείας στη Σουηδία από τα δικά της δάση.

Οι μετοχές της Stora, κέρδιζαν 14 σεντς ή 1,2%, φθάνοντας στα 11,48 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν σε αυτήν την τιμή στις 10:09' π.μ. στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Συνολικά φέτος, έχουν κερδίσει ποσοστό 14,2%. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 9,92 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, θα μεταβιβάσει συνολικά 1,9 εκατ. εκτάρια στην εταιρεία Bergvik. Από την άλλη πλευρά, η σουηδική συνεργάτριά της, Korsnaes AB, θα μεταβιβάσει 400.000 εκτάρια με αντάλλαγμα μερίδιο 5% στη νέα εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα