CSL Ltd. : 925 εκατ. δολ. για το τμήμα πλάσματος της Aventis

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 08:32

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά του τμήματος προϊόντων αίματος, αντί του ποσού των 925 εκατ. δολ. από την Aventis SA, προχώρησε η CSL Ltd., δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό σε μία βιομηχανία όπου οι τιμές έχουν μειωθεί κατά το 1/5 μέσα σε δύο χρόνια.

Η εξαγορά περιλαμβάνει αρχικά την καταβολή 550 εκατ. δολ. μετρητοίς και επιπλέον 375 εκατ. δολ., τα οποία θα προέλθουν από την πορεία της μετοχής της CLS στο μέλλον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η υποχώρηση των τιμών για τα προϊόντα αίματος, (πλάσμα), τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στους θαλάμους τους, ήταν το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής στην οποία προχώρησε η Aventis, προκειμένου να βρει αγοραστή. Και η Bayer AG προσπαθεί να πουλήσει το δικό της τμήμα πλάσματος τώρα, ενώ η Baxter International Inc., η μεγαλύτερη του κλάδου, απέλυσε προσωπικό και έκλεισε μερικά κέντρα αιμοληψίας, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας της.

«Είναι μία κίνηση η οποία βοηθά στην εξυγίανση της βιομηχανίας αυτής», ανέφερε ο Angus Gluskie, ο οποίος διαχειρίζεται 380 εκατ. δολ. με την Whitefield Ltd., στο Σύδνεϋ και κατέχει μετοχές της CSL από το 1994. Ο ίδιος, σχεδιάζει να αγοράσει και άλλες μετοχές της εταιρείας.

Τα δύο κυριότερα προϊόντα που παράγει η CSL, ενδοφλέβια ανοσολογικά και λευκωματίνη, βοηθούν στην αντιμετώπιση των τραυμάτων και της μόλυνσης. Με την συγχώνευση της Aventis Behring, η αξία της οποίας ενδέχεται να φθάνει τα 900 εκατ. δολ., σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η CSL οδεύει προς τον διπλασιασμό των πωλήσεών της ετησίως, σε περίπου δύο δισ. δολάρια.

«Η εξαγορά αυτή, δίνει στην CSL τη δυνατότητα να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της και να επεκτείνει γεωγραφικά τις δραστηριότητές της, ενώ διακόπτει τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους τελευταίους 18 μήνες για τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο Bob Van Munster, ο οποίος διαχειρίζεται 1,1 δισ. δολ. σε μετοχές με την Tyndall Investment Management (Australia) Ltd.

Για τη χρηματοδότηση της αγοράς, η CSL θα πουλήσει μετοχές αξίας 420 εκατ. δολ. Αυστραλίας (311 εκατ. δολ. ΗΠΑ) σε θεσμικούς επενδυτές και θα προσφέρει μετοχές αξίας 100 εκατ. δολ. Αυστραλίας σε ιδιώτες.

Οι θεσμικοί επενδυτές θα μπορέσουν να κάνουν τις προσφορές τους στα 14,95 δολ. Αυστραλίας για κάθε μετοχή της CSL και οι ιδιώτες στα 5.000 δολ. Αυστραλίας. Σύμβουλος της δημόσιας εγγραφής είναι η Merrill Lynch & Co. και η UBS AG.

Η μετοχή της CSL έχει χάσει συνολικά ποσοστό 82% την τελευταία διετία, η μετοχή της Aventis βρίσκεται κατά 41% χαμηλότερα και της Bayer περίπου 29%. Η διαπραγμάτευση της μετοχής, που έκλεισε χθες στα 16,50 δολ. Αυστραλίας, ανεστάλη σήμερα.

Με τη συγχώνευση, το μερίδιο της CSL στην παγκόσμια αγορά, από πλευράς πωλήσεων θα αυξηθεί στο 21%, από το 6% που ήταν, σύμφωνα με τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Brian McNamee, στους δημοσιογράφους.

Η μεταβίβαση, η οποία χρειάζεται και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα