Βραζιλία : Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και τον Οκτώβριο

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 12:34

ΑΥΞΗΣΗ, για δεύτερο μήνα τον Οκτώβριο, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Βραζιλίας, σημάδι, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής άρχισε να αναπτύσσεται, μετά από συρρίκνωση δύο συνεχόμενων τριμήνων. Το νόμισμα υποχώρησε, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος φαίνεται ότι είναι αργός.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% τον Οκτώβριο, έναντι του Οκτωβρίου του 2002, μετά από άνοδο που σημείωσε σε ποσοστό 4,2% τον Σεπτέμβριο του 2003. Εποχιακώς προσαρμοσμένη, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στο 0,5% τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου.

Οικονομικοί αναλυτές το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι σε ετήσια βάση η βιομηχανική ανάπτυξη θα ήταν 1,4% και σε μηνιαία βάση 0,6%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύσσεται με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου δανεισμού, κατά τη συνεδρίαση των μελών της την ερχόμενη εβοδμάδα, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Η τράπεζα μειώνει κάθε μήνα το επιτόκιο δανεισμού από τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, φθάνοντας το 17,5%.

«Ακόμη δεν υπάρχει σιγουριά για το μέγεθος της ανάκαμψης», ανέφερε ο Yves Gillet, πρόεδρος του βραζιλιάνικου τμήματος της γαλλικής Essilor International SA, που κατασκευάζει γυαλιά διόρθωσης όρασης, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, συμπληρώνοντας : «Οι πωλήσεις της εταιρείας είναι απίθανο να αυξηθούν αυτή τη χρονιά, εν τούτοις ενδέχεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 18%, το επόμενο έτος».

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, από τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών (26,5%, που ήταν τον Ιούνιο).

Τώρα οι τραπεζίτες που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική ενδέχεται να μειώσουν και πάλι τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο 2,5 ετών, την επόμενη εβδομάδα, ήτοι στο 16,5%, σύμφωνα με έκθεση οικονομικών αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα