Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 07:01
UPD:07:07

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, ωθώντας τον δείκτη Nikkei κάτω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι μετοχές της Canon Inc. και της Nissan Motor Co., σημείωναν απώλειες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, θα μειώσει την αξία των εξαγωγών τους.

Ο Nikkei έχανε ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 9.899,62 μονάδες, στη 1:09' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 1,8%, φθάνοντας στις 979,58 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, να αποτελούν το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη. Και οι δύο δείκτες οδεύουν προς τα χαμηλότερα επίπεδα, από τις 21 Νοεμβρίου του 2003.

«Η ισχυροποίηση του γιεν θα συνεχίσει να επηρεάζει τους εξαγωγείς και κατά συνέπεια θα ωθήσει σε πωλήσεις του επενδυτές», ανέφερε ο Takashi Miyazaki, ο οποίος διαχειρίζεται 8,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών κινδυνεύουν όσο θα συνεχίσει το γιεν την ανοδική του πορεία».

Αλλού στην περιφέρεια, ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν, έχανε ποσοστό 0,7%. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., σημείωναν απώλειες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι οι πωλήσεις της υποχώρησαν το Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου. Απώλειες σημείωναν και μετοχές της Singapore Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., μετά την ανακοίνωση.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi κινείτο πτωτικά για τέταρτη συνεδρίαση σε σύνολο πέντε, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυναμική της ζήτησης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, μετά τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Federal Reserve στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 45 ετών.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών στην περιφέρεια, έχανε ποσοστό 1%. Η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ, τον κυριότερο προορισμό των ασιατικών προϊόντων, ενδέχεται να υποσκάψει τα κέρδη των εταιρειών που βασίζουν στις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά, εκτός από εκείνους στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση. Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στη Μαλαισία και την Κίνα. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Ταϊλάνδης, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα