Pemex : Μετατρέψιμα ομόλογα 1,37 δισ. δολ. σε μετοχές της Repsol

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 09:28

ομόλογα σε μετοχές του μεριδίου 4,8% που κατέχει στην ισπανική εταιρεία πετρελαιοειδών, Repsol YPF SA, ύψους 1,37 δισ. δολ., πουλά η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών του Μεξικού, Petroleos Mexicanos (Pemex), προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που γίνονται για τη γεωλογική έρευνα και για την παραγωγή πετρελαίου.

Η πώληση αυτή προστίθεται στην πώληση ομολόγων ύψους 6,3 δισ. δολ. στην οποία προχώρησε φέτος η εταιρεία εντός και εκτός της χώρας, καθώς ενισχύει τα αποθέματα του αργού πετρελαίου και αποκόπτεται από τις εισαγωγές βενζίνης και φυσικού αερίου.

«Η Pemex, βρίσκεται σε ένα στάδιο κατά το οποίο χρειάζεται να αυξήσει τις προγραμματισμένες της επενδύσεις», ανέφερε ο Raul Cardoso, εκπρόσωπος της εταιρείας για την Ευρώπη, στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Raul Munoz Leos, έχει δηλώσει ότι η έβδομη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο πρέπει να επιταχύνει τον δανεισμό, καθώς στερείται τα κεφάλαια για την κατασκευή διϋλιστηρίων, τη βελτίωση των πετρελαιοπηγών, αλλά και την εξεύρεση νέων πηγών, μετά την επιστροφή των 2/3 των κερδών της σε φόρους στο κράτος. Με τα σημερινά επίπεδα παραγωγής το Μεξικό δεν θα έχει για 12 χρόνια αποθέματα πετρελαίου.

Η αύξηση του δανεισμού, έχει επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει τις δαπάνες της κατά 75%, στα 12,1 δισ. δολ. φέτος.

Η εταιρεία προβλέπει να δαπανήσει περίπου 8 δισ. ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2006 στην παραγωγή και την εξερεύνηση. Στελέχη της έχουν πει επίσης ότι θέλουν από το Κογκρέσο της χώρας, να προχωρήσει στην αλλαγή των νόμων και να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.Το Σύνταγμα του Μεξικού εμποδίζει τις ξένες εταιρείες να μοιραστούν τα κέρδη από την εξερεύνηση ή την παραγωγή ενεργείας στη χώρα.

Η πώληση των ομολόγων της Pemex για το μερίδιο που κατέχει στη Repsol, θα είναι σε τιμή κατά 31% υψηλότερη από τη σημερινή αξία των μετοχών. Τα ομόλογα θα έχουν απόδοση 4,5%. Σύμβουλοι της πώλησης, είναι η UBS AG, η J.P. Morgan Chase & Co. και η Merrill Lynch & Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα