Νέα αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους από τον Richard Branson

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 10:22

Ο Richard Branson, ο οποίος μετέτρεψε μία επένδυση ύψους 10 εκατ. δολ. Αυστραλίας (7,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ), σε μία αεροπορική εταιρεία με αξία 2,8 δισ. δολ. Αυστραλίας, δηλώνει τώρα πως στρέφει το βλέμμα του και σε άλλες ασιατικές χώρες, προκειμένου να δημιουργήσει μία πανομοιότυπη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με την ίδια επιτυχία.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με έναν δύο ανθρώπους είτε για συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία που ήδη έχουν ή δημιουργώντας μία καινούργια», είπε ο Richard Branson σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg News στο Σύδνεϋ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι θα λάβει τη σχετική απόφαση μέσα σε τρεις έως έξι μήνες.

Ο Branson εισέρχεται σε μία αγορά, όπου οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η AirAsia Sdn. της Μαλαισίας, αρχίζουν να ανθίζουν, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών χαλάρωσαν τους όρους των συμφωνιών εναέριας κυκλοφορίας, προκειμένου να αναζωογονήσουν τον τουρισμό, ο οποίος μειώθηκε κατακόρυφα με την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, φέτος.

Επίσης, έχει επιλέξει πέντε πόλεις των ΗΠΑ, ως βάσεις της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, Virgin USA, παροτρύνοντας τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Arnold Schwarzenegger, να ασκήσει πιέσεις για λογαριασμό του στο Λος Αντζελες.

Το ενδιαφέρον του για τις νέες αγορές, έρχεται μετά τη μείωση του στόλου της Virgin Express στην Ευρώπη, σε 13 από 23 αεροσκάφη. Η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό, προκάλεσε στην εταιρεία μείωση των καθαρών της κερδών κατά 62% στο 1,7 εκατ. ευρώ (2,1 εκατ. δολ.) το τρίτο τρίμηνο.

«Θα ήμουν αναποφάσιστος εάν ύψωνα απλώς τα χέρια μου στον ουρανό, μόνο και μόνο επειδή ο Richard Branson είπε ότι ενδέχεται να κάνει κάτι, μετά την επιτυχία που είχε η αεροπορική του εταιρεία», ανέφερε ο said Mark Webb, αναλυτής της HSBC Securities στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας : «Οποιαδήποτε χώρα με μεγάλη εσωτερική αγορά, η οποία προσφέρει ασχολίες για τον ελεύθερο χρόνο, έχει προοπτικές ανάπτυξης. Ηδη, αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, δραστηριοποιούνται στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες».

Από την έναρξη της δραστηριότητάς της πριν από τρία χρόνια με δύο αεροσκάφη, η Virgin κατέκτησε το 30% της εσωτερικής αγοράς πτήσεων της Αυστραλίας και θα ανταγωνιστεί την Qantas Airways Ltd. τον επόμενο μήνα και στις πτήσεις του εξωτερικού.

Η εταιρεία του Richard Branson κέρδισε περίπου 750 εκατ. δολ. Αυστραλίας από την επένδυσή του στην Virgin Blue Holdings Ltd., συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 250 εκατ. δολ. Αυστραλίας μετά την δημόσια εγγραφή της τη Δευτέρα.

Οι μετοχές της διαπραγματεύθηκαν κατά 0,4% χαμηλότερα, στα 2,50 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 2:35 μ.μ. στο Σύδνεϋ.

Συνεργασίες

Στους πιθανούς συνεργάτες του Branson στην Ασία, ενδέχεται να είναι ο Tony Fernandes, ο οποίος σχεδιάζει να πουλήσει το 1/3 της AirAsia το επόμενο έτος, προκειμένου να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο κατά 300 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με έδρα την Κουάλα Λουμπούρ, σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τον στόλο της με την απόκτηση εννέα αεροσκαφών τύπου Boeing 737 μέχρι τις 20 Ιουνίου του 2004.

Χθες, η Singapore Airlines Ltd., ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει την Tiger Airways σε αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, με τη συνεργασία του κράτους, της Temasek Holdings Pte, Irelandia Investments, μετόχου της Ryanair Holdings Plc και άλλον έναν συνεργάτη.

Επίσης χθες, η Singapore Air ανακοίνωσε, ότι στη δημιουργία αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους θα βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής του τμήματος λειτουργίας της Ryanair, Charlie Clifton.

Και η Thai Airways International Pcl σκέφτεται να φτιάξει τη δική της αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Αυτόν τον μήνα, η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, Thai Airlines Co., ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα τμήμα το οποίο θα προσφέρει πτήσεις εσωτερικού, καθώς και πτήσεις που θα συνδέουν την Ταϊλάνδη με τη Μαλαισία. ¶λλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, είναι η Cebu Pacific Air Inc. με έδρα τη Μανίλα, τμήμα της JG Summit Holdings Inc., και η Lion Air στην Ινδονησία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα