Αυστραλία : 20.700 νέες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 08:54

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 ετών διατηρήθηκε το Νοέμβριο η ανεργία στην Αυστραλία, καθώς προστέθηκαν 20.700 νέες θέσεις εργασίας, αφού εταιρείες, όπως η Woolworths Ltd. και η Virgin Blue Holdings Ltd., έκαναν προσλήψεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 27.900 ανθρώπους τον περασμένο μήνα και ο αντίστοιχος της μερικούς απασχόλησης μειώθηκε κατά 7.200, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας. Ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε από το 6,2% που ήταν τον Ιούλιο.

Η αύξηση της απασχόλησης τόνωσε τις δαπάνες των καταναλωτών και τις πωλήσεις εταιρειών, όπως της Toy «R» Us (Australia) Pty, η οποία προσέλαβε προσωπικό για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Σημειώνεται, ότι, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, το συντομότερο μέσα στο επόμενο τρίμηνο του έτους, μετά από δύο αυξήσεις σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, προκειμένου να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

«Η εξέλιξη αυτή στον τομέα της απασχόλησης θα τονώσει την ήδη δυνατή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του έτους», ανέφερε ο Richard Gibbs, οικονομολόγος της Macquarie Bank Ltd., συμπληρώνοντας : «Περιμένουμε και νέα αύξηση των θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2004».

Σημειώνεται ότι η απασχόληση αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο και συνολικά κατά 185.200 νέες θέσεις εργασίας από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 22 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, ο δείκτης ανεργίας στην Αυστραλία προβλέπετο να αυξηθεί στο 5,7% και η απασχόληση κατά 10.000 εργαζομένους το Νοέμβριο,

«Η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το 5,6% από τον Ιούνιο του 1981, όταν άγγιξε το 5,4% και η οικονομική ανάπτυξη είναι έντονη», ανέφερε ο Peter Costello, Treasurer, στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα, συμπληρώνοντας : «Υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι υπήρχαν τα τελευταία 22 χρόνια».

Σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο

Στις ΗΠΑ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε το Νοέμβριο στο 5,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο και πολύ χαμηλότερα από το 6,4% στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο. Στη Γερμανία η ανεργία έμεινε αμετάβλητη στο 10,5% τον Δεκέμβριο και δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το 10% από τον Σεπτέμβριο του 2002.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,2% τον Οκτώβριο. Σημείωσε αύξηση έναντι του Σεπτεμβρίου που ήταν στο 5,1% και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 5,5% στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο. Ο δείκτης ανεργίας της Ιαπωνίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25% το Νοέμβριο, αλλά και τον Δεκέμβριο, στο 5,25%, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα αύξηση το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 5,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσει 20 από το σύνολο 23 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, την εβδομάδα που πέρασε.

Τα ομόλογα και το νόμισμα σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση μετά την ανακοίνωση του δείκτη της ανεργίας. Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 73,69 σεντς έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 73,75 σεντς που διαπραγματευόταν πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση.

Μεγάλη η κίνηση στην αγορά

«Προσλάβαμε προσωπικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας που κάνουμε για τη μεγάλη κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Toys «R» Us, η οποία διαθέτει συνολικά 35 καταστήματα στην Αυστραλία, συμπληρώνοντας : «Τριπλασιάσαμε το προσωπικό μας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς περιμένουμε ότι η κίνηση θα είναι μεγάλη».

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, των αγορών κατοικίας και η ανάκαμψη των εξαγωγών και του τουρισμού, τονώνουν την απασχόληση. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε χρονικό διάστημα 11 ετών. Αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές για τρίτο μήνα τον Οκτώβριο.

«Η Woolworths ενδέχεται να προσλάβει τουλάχιστον 20.000 ακόμη ανθρώπους μέσα στην ερχόμενη διετία, καθώς η οικονομία της Αυστραλίας ευνοείται από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της εταιρείας, Roger Corbett.

Το Νοέμβριο, η Virgin Blue ανακοίνωσε ότι θα κάνει προσλάβει περισσότερους πωλητές, προκειμένου να προσελκύσουν ταξιδιώτες, στην εσωτερική αγορά πτήσεων της Αυστραλίας, στην οποία κατέχει περίπου το 40%. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους απασχολούσε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου συνολικά 2.780 ανθρώπους, ενώ σχεδιάζει να προσλάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2004, άλλους 500.

Η UBS AG, η Macquarie Bank Ltd., και η Goldman Sachs JBWere, οι τρεις μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οίκοι της Αυστραλίας, προσλαμβάνουν χρηματιστές, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση των πωλήσεων κοινών και προνομιούχων μετοχών εταιρειών. Η Macquarie προσέλαβε 60 τραπεζίτες φέτος και σκοπεύει να προσλάβει άλλους 30 τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης συμμετοχής, ο οποίος καθορίζει τη σχέση μεταξύ αυτών που έχουν εργασία και εκείνων που ψάχνουν, υποχώρησε στο 63,7% το Νοέμβριο από 63,8% που ήταν τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα