Yukos : Αποζημίωση για το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Sibneft

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 11:44

ΔΙΚΑΙΗ αποζημίωση για τη διακοπή της εξαγοράς της OAO Sibneft, αντί 13,9 δισ. δολαρίων, θα απαιτήσει η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, Yukos Oil Co., μετά από την απαίτηση των μετόχων της εταιρείας που θα συγχωνευόταν να έχουν τον έλεγχο τη εταιρείας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Yukos, ζήτησε από τα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της, Yuri Beilin να διαπραγματευθούν την πιθανότητα καταβολής αποζημίωσης για τη συγχώνευση. Η Yukos αγόρασε το 92% της Sibneft τον Οκτώβριο. Η συμφωνία πώλησης επιτρέπει τη διακοπή της συγχώνευσης μετά την καταβολή αποζημίωσης ενός δισ. δολαρίων.

«Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον όρο ότι η Yukos θα αποζημιωθεί για το κόστος, τις ζημίες που υπέστη, κ.λπ.», ανέφερε η Sarah Carey, νομικός σύμβουλος της εταιρείας στην Ουάσινγκτον, συμπληρώνοντας : «Αυτό θα είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο».

Ο δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich, ο οποίος ελέγχει την Sibneft, μέσω της Millhouse Capital, εμπόδισε τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, μετά τη φυλάκιση του πρώην επικεφαλής της Yukos, Mikhail Khodorkovsky, για οικονομικές ατασθαλίες και το πάγωμα του μεριδίου 40% που κατείχε στην εταιρεία.

Οι μετοχές της Yukos, από τη στιγμή που συνελήφθη ο Khodorkovsky, έχουν χάσει ποσοστό 34%, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 13 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά της Sibneft, των διαπραγματεύσεων θα ηγηθεί ο πρόεδρός της, Eugene Shvidler, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, που όμως δεν γνώριζαν εάν σε αυτές θα συμμετάσχουν και οι οικονομικοί σύμβουλοι της συγχώνευσης. Σύμβουλος της Sibneft ήταν η Citigroup Inc. και της Yukos η UBS AG.

Σήμερα, οι μετοχές Yukos έχαναν 4,80 ρούβλια, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 278,50 ρούβλια η μία στις 11:35' π.μ. στη Μόσχα, οδηγώντας την σε απώλειες 10% σε χρονικό διάστημα τριών ημερών. Οι μετοχές της Sibneft υποχωρούσαν 1,18 ρούβλια, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 75,71 ρούβλια η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα