Η Δάριγκ για τις διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 20:24

Μετά την δημοσίευση των 9μηνων λογιστικών της καταστάσεων και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με τις ενυπόθηκες δανείστριες τράπεζες, η εταιρία Ο. Δάριγκ & Σια. Α.Β.Ν.Ε. ανακοινώνει τα εξής:

1. Οι ελεγμένες λογιστικές καταστάσεις της Εταιρίας θα δημοσιευτούν στις 16 Δεκεμβρίου 2003.

2. Οι υποχρεώσεις της Εταιρίας προς ενυπόθηκες δανείστριες τράπεζες και εταιριών των ομίλων τους που οφείλονται σε παλαιά δάνεια της προηγούμενης ιδιοκτησίας ανέρχονται συνολικά σε ποσό περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών τόκων. Σημειώνουμε ότι το ποσό αυτό είναι περίπου το 50% των οφειλών που υπήρχαν κατά το χρόνο της εξαγοράς της πλειοψηφίας της Εταιρίας από τους σημερινούς κύριους μετόχους. Πέραν των ενυπόθηκων δανειστριών τραπεζών, η Εταιρία έχει μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τη Γενική Τράπεζα ύψους περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η Εταιρία έχει και μία ληξιπρόθεσμη οφειλή 400.000 ευρώ περίπου προς το Δημόσιο και 600.000 ευρώ περίπου προς το ΙΚΑ.

Παράλληλα, η Εταιρία δεν έχει άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς οποιονδήποτε και οι πληρωμές προς το προσωπικό και τους προμηθευτές εξυπηρετούνται κανονικά. Ειδικά με την Atlas International, προμηθευτή της Εταιρίας με τον οποίο υπήρχε δικαστική διένεξη, έχει πλέον υπογραφεί συμφωνητικό συμβιβασμού, το οποίο και εξυπηρετεί κανονικά.

Δεδομένου του ύψους του δανεισμού της Εταιρίας, που συνιστά τροχοπέδη στην εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης και στην προσπάθειά της για ανάπτυξη, ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο μια προσπάθεια μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του.

3. Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με τις ενυπόθηκες δανείστριες τράπεζες ολοκληρώθηκε με την αποστολή των προτάσεων εκ μέρους των τραπεζών για τη ρύθμιση των μακροχρόνιων δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρίας.

Τα βασικά στοιχεία των προτάσεων που ελήφθησαν είναι τα εξής:

α) Περίοδος χάριτος μέχρι τις 30.06.2004, κατά την οποία δεν θα καταβάλλονται κεφάλαια και τόκοι. Οι εν λόγω τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται.

β) Καταβολή μόνο τόκων για το διάστημα από 01.07.2004 μέχρι 30.06.2005.

γ) Από 31.12.2005 μέχρι 31.12.2007 εξόφληση κεφαλαίου και τόκων σε εξαμηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις.

δ) Το επιτόκιο αναμορφώνεται σε Euribor τριμήνου πλέον περιθωρίου 1,5%.

Κατόπιν των ανωτέρω, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας που εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση της 20.11.2003 επεξεργάζεται τις προτάσεις, προκειμένου να τοποθετηθεί επ' αυτών και να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που θα καταλήξει στην υπογραφή οριστικών συμβάσεων για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρίας. Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά καθόσον δεν εξαρτάται απόλυτα από τις πράξεις και αποφάσεις της Εταιρίας.

Σημειώνουμε ότι λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της Εταιρίας με τις τράπεζες και βάσει και των προτεινόμενων από αυτές όρων αναδιάρθρωσης του δανεισμού δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κάποια καταβολή μέχρι τον Ιούνιο του 2004.

4. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για ρύθμιση του μακροχρόνιου δανεισμού της, η Εταιρία βρίσκεται και με τη Γενική Τράπεζα σε διαπραγματεύσεις για ρύθμιση της ανωτέρω εκκρεμούς οφειλής ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, κινούμενη στους βασικούς άξονες της ρύθμισης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Εταιρίας. Και η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την ρύθμιση των ενυπόθηκων τραπεζών. Ήδη εκπρόσωπος της Γενικής Τράπεζας μετέχει ως ανεξάρτητο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας.

5. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Εταιρίας με τις δανείστριες τράπεζές της δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρίας. Ωστόσο, η παράταση της μη οριστικοποίησης της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρίας έχει σαν συνέπεια την αδυναμία της να καταφύγει σε οποιασδήποτε μορφής τραπεζική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης.

Παράλληλα, η καθυστέρηση της λήψης των προτάσεων των τραπεζών επί εξάμηνο για ρύθμιση, η θέση της Εταιρίας υπό επιτήρηση και η σύντμηση της προτεινόμενης περιόδου αποπληρωμής των δανείων σε πενταετία λειτούργησαν αποτρεπτικά στη συμμετοχή του συγκεκριμένου στρατηγικού επενδυτή στην Εταιρία, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί να την ενισχύσει κεφαλαιακά συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.

6. Το παραπάνω χρηματοοικονομικό πρόβλημα της Εταιρίας αντιμετωπίζεται ως εξής:

α) Ως προς το θέμα του στρατηγικού επενδυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας καταβάλλει προσπάθειες για την ανεύρεση ενός ή περισσοτέρων πλέον επενδυτών, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν κεφαλαιακά την Εταιρία.

β) Η Εταιρία εξακολουθεί τις προσπάθειες αποχαρακτηρισμού του ακινήτου της στη Χαλκίδα και εξειδικευμένος νομικός σύμβουλος έχει προχωρήσει στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες. Η προοπτική αποχαρακτηρισμού είναι νομικώς βεβαία και αναμένεται να προσδώσει σημαντική υπεραξία στα πάγια στοιχεία της Εταιρίας.

γ) Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης, η Εταιρία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Συρματουργία Α.Ε. που ξεκινά τον Ιανουάριο 2004 και βάσει της οποίας ανέλαβε να επεξεργάζεται, μεταποιεί και παράγει μια σειρά προϊόντων για λογαριασμό της τελευταίας. Η Ευρωπαϊκή Συρματουργία Α.Ε. κατά την περυσινή χρήση της είχε κύκλο εργασιών της τάξεως των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά την παρούσα χρήση ήδη μέχρι το Νοέμβριο του 2003 ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Για την Εταιρία, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συρματουργία Α.Ε. μπορεί να:

α. Προσφέρει λύση στο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις με τις δανείστριες τράπεζες και να μπορέσει να καταφύγει εκ νέου στον τραπεζικό δανεισμό,

β. Διατηρήσει σε απασχόληση μεγάλο μέρος των εργαζομένων της Εταιρίας,

γ. Καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των σταθερών μηνιαίων δαπανών της,

δ. Επιτρέψει την έμμεση διατήρηση (ή ενδεχομένως και επαύξηση) του μεριδίου αγοράς της Εταιρίας,

ε. Επιτρέψει στην Εταιρία να επιβιώσει και να επιστρέψει στην κερδοφορία σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα απαιτούνταν χωρίς την εν λόγω σχέση.

Για τον προσδιορισμό των επιμέρους όρων της συνεργασίας, εξετάστηκε αφενός το κόστος λειτουργίας της Εταιρίας και αφετέρου η κατάσταση της αγοράς των προϊόντων τα οποία θα καλύπτονται από τη συνεργασία, ούτως ώστε η Εταιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες της επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές. Η Εταιρία προσδοκά συνολικά μηνιαία εισοδήματα από την εν λόγω συνεργασία της τάξης των 300.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συρματουργία δεν είναι σε αποκλειστική βάση και κατά συνέπεια η Εταιρία δύναται να εξακολουθήσει την παραγωγή ή εμπορία της ανεξάρτητα.

7. Σε ότι αφορά τυχόν σχέσεις και συμφωνίες με μετόχους συνδεομένων εταιριών (Motomarine, Ευρωπαϊκή Συρματουργία) για ενδεχόμενη απορρόφηση των εν λόγω εταιριών, η Εταιρία προς το παρόν δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Εταιρία προχωρά σε λύση της σύμβασης προαίρεσης αγοράς των μετοχών της Ευρωπαϊκής Συρματουργίας Α.Ε. και αναζήτηση της προκαταβολής ύψους 553.000 ευρώ που είχε καταβάλει ενόψει της άσκησης του δικαιώματός της, κεφάλαια που θα διευκολύνουν τις ταμειακές τ ης ροές. Σε ότι αφορά δε τη Motomarine Α.Ε., η οποία λόγω της ιδιομορφίας του αντικειμένου της δραστηριότητάς της επίσης χρήζει κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησής της από το Διοικητικό Συμβούλιο.

8. Ενόψει των ανωτέρω καθώς και του γεγονότος ότι η Εταιρία περιόρισε σημαντικά τη δραστηριότητά της από τον Ιούνιο του 2003 μέχρι σήμερα, οι προβλέψεις για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της Εταιρίας κατά την τρέχουσα χρήση με βάση και την εικόνα που διαμορφώνεται βάσει των αποτελεσμάτων του 9μήνου 2003, είναι ότι ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας δεν θα ξεπεράσει τα 17 εκ ευρώ και τα λειτουργικά αποτελέσματα θα είναι αρνητικά άνω των 4 εκ. ευρώ.

9. Εντός του 2004, η Εταιρία προσδοκά:

α) Να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες και να ρυθμίσει οριστικά τον τραπεζικό της δανεισμό, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο γεγονός που να δύναται να επηρεάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων,

β) Να αξιοποιήσει προς όφελός της τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συρματουργία,

γ) Μετά τις ρυθμίσεις των δανείων της να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της,

δ) Να συνεχίσει την αναδιάρθρωση των θυγατρικών της με μείωση του αριθμού τους και την βελτίωση της οικονομικής τους θέσης,

ε) Να εξεύρει στρατηγικό επενδυτή αναπτύξει δεδομένης της συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Συρματουργία Α.Ε. και ενόψει της οριστικής ρύθμισης των οφειλών μας προς τις τράπεζες.

στ) Να συνεχίσει τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού του ακινήτου της στη Χαλκίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα