Ε.Ε. - Εγκρίθηκε η «πρωτοβουλία για την ανάπτυξη»

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 18:40
UPD:19:11

Πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. των Βρυξελλών ενέκρινε την «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη», η οποία προβλέπει μαζικές επενδύσεις σε υποδομές και έρευνα, ύψους 62 δισ. ευρώ, στην επόμενη τριετία.

Η λίστα προτεραιότητας περιλαμβάνει σιδηροδρομικές σήραγγες στις Αλπεις, σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, διασυνοριακά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και επενδύσεις στην έρευνα για την «οικονομία του υδρογόνου» και την τεχνολογία των λέιζερ.

Ο κατάλογος δεν έχει κλείσει, δεν είναι περιοριστικός. Μπορούν να προστεθούν και άλλα έργα, εφόσον εκπληρώνουν ορισμένα κριτήρια: Να είναι ώριμα προγράμματα που μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, να μπορούν να ξεκινήσουν σε τρία χρόνια, να έχουν διασυνοριακή διάσταση, να συνδέουν δύο χώρες της Ε.Ε., να επιδρούν στην ανάπτυξη και την καινοτομία και να έχουν και θετική επίδραση στο περιβάλλον.

«Υπάρχουν στον κατάλογο ελληνικά προγράμματα, τα οποία μας ενδιαφέρουν και μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα.

Μας ενδιαφέρει η ηλεκτρική διασύνδεση με τις βαλκανικές χώρες. Μας ενδιαφέρει οι αγωγοί φυσικού αερίου, που θα περάσουν από την Τουρκία, να ενώσουν την Ελλάδα με την Ε.Ε. και το φυσικό αέριο να φθάνει από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την υπόλοιπη Ενωση, μέσω της Ελλάδας.

Μας ενδιαφέρουν οι κάθετοι οδικοί άξονες, που θα ενώσουν την Εγνατία με τους μεγάλους οδικούς άξονες στις υπόλοιπες χώρες και προς την Ε.Ε. Μας ενδιαφέρει ο λεγόμενος θαλάσσιος άξονας από την Αδριατική, που φθάνει μέχρι την Κύπρο.

Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, στην κινητή τηλεφωνία και γενικότερα η ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας. Μας ενδιαφέρει, επίσης, να επιμείνουμε σε προγράμματα, που αφορούν την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία και να επωφεληθούν, μέσα από αυτές τις δράσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα