Μεταβίβαση των μεταλλείων της Κασσάνδρας σε νέο σχήμα

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 19:56

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων της Κασσάνδρας σε νέο βιώσιμο επενδυτικό σχήμα, παρουσία του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου και του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου.

Προηγήθηκε η υπογραφή σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της TVX Hellas, με την οποία περιήλθε η επιχείρηση των μεταλλείων στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του οποίου μεταβιβάσθηκε στους νέους επενδυτές.

Το νέο σχήμα αποτελούν ξένοι επενδυτές σε ποσοστό 51% και ελληνικές κατασκευαστικές με επικεφαλής την εταιρεία Ακτωρ και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια κατά 49%.

Οι ξένοι επενδυτές είναι:

- European Goldfieds: Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό σχήμα βασικοί μέτοχοι του οποίου είναι κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες (Rothshild Australia, Deutsche Bank, Dundee Bank, Royal Bank of Kanada)

- Global Mineral Resources που ειδικεύεται σε εκμετάλλευση μεταλλευτικών επιχειρήσεων

Επίσης, θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις Δήμους της περιοχής (Ακάνθου – Σταγείρων, Παναγίας και Αρναίας).

Το τίμημα για το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας που μεταβιβάζεται, ανέρχεται σε έντεκα εκατομμύρια ευρώ, καταβλητέο εφάπαξ τοις μετρητοίς.

Επιπλέον, ποσό ύψους έντεκα εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από την εταιρεία Kinross Gold -μητρική της TVX Hellas- προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων. Το συνολικό κόστος για την καταβολή των αποζημιώσεων και των αμοιβών του προσωπικού από τον Μάϊο 2003 μέχρι και το Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 17,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία θα κυρωθεί από τη Βουλή με τροπολογία που κατατίθεται εντός της ημέρας, οι νέοι επενδυτές υποχρεούνται εντός τριών μηνών να έχουν προωθήσει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες έναρξης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας των μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενοι.

Οι νέοι επενδυτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση το αργότερο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση μεταβίβασης, να εκπονήσει πλήρες επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας, καθώς και για την κατασκευή – λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, συνοδευόμενο από τις αναγκαίες μελέτες. Το Ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξετάσει εντός δύο μηνών το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο και να προωθήσει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις το αργότερο εντός 10 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα