Στη William Morrison τα Safeway αντί 5,2 δισ. δολ.

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 10:42

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της τέταρτης σε μέγεθος εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων της Βρετανίας, Safeway Plc, για τρία δισ. λίρες Αγγλίας (5,2 δισ. δολ.) σε μετρητά και μετοχές, προχώρησε η William Morrison Supermarkets Plc, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του διαγωνισμού για την πώλησή της, που άρχισε περίπου ένα χρόνο πριν.

Η προσφορά περιλαμβάνει μία νέα μετοχή της Morrison και 60 πένες μετρητά για κάθε μία μετοχή της Safeway που κατέχει 480 καταστήματα, στις 283 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η τιμή είναι υψηλότερη κατά 2% από την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Η Morrison θέλει να εξαγοράσει τη Safeway, προκειμένου να ανταγωνιστεί την Tesco Plc και την Wal-Mart Stores Inc. της Asda στη Βρετανία, όπου οι νόμοι είναι απαγορευτικοί για τη δημιουργία περισσοτέρων καταστημάτων. Η Tesco η Asda και η J Sainsbury Plc αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό για την εξαγορά της Safeway, επειδή με την απόκτησή της θα ήλεγχαν πολύ μεγάλο ποσοστό της αγοράς.

«Για τον πρόεδρο της εταιρείας, Ken Morrison, του οποίου ο πατέρας ίδρυσε την αλυσίδα Morrison το 1899, είναι μια συμφωνία ζωής», ανέφερε ο Tim Attenborough, οικονομικός αναλυτής της BNP Paribas στο Λονδίνο.

Ο Morrison, 72 ετών, δημιούργησε την αλυσίδα από μικρά μαγαζιά και περίπτερα που υπήρχαν πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τελευταία συγχώνευση της εταιρείας έγινε το 1978, όταν ο Morrison αγόρασε μερικά σούπερ μάρκετ από τον David Whelan, ο οποίος χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για να αγοράσει ένα κατάστημα αθλητικών ειδών, το οποίο στη συνέχεια μετέτρεψε στην JJB Sports Plc.

Η Morrison, ιδιοκτήτρια 122 καταστημάτων, προσπαθεί να προσθέσει το μερίδιο 9,2% που κατέχει η Safeway στη Βρετανία στο δικό της 6,4%. Η Asda κατέχει το 16,7% της αγοράς και η Sainsbury το 16%. Η Tesco έχει μερίδιο 26,8%. Μετά την εξαγορά, οι μέτοχοι της Morrison θα κατέχουν το 60% της διευρυμένης πλέον εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα