Ιράν : Εκρηξη σε αεροπορική βάση, δύο νεκροί 13 τραυματίες (2)

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 13:18

Αντιαεροπορικά πυρά που ερρίφθησαν στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης σε αεροπορική βάση της πόλης Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, σκότωσαν δύο πολίτες και τραυμάτισαν άλλους 13, χθες το απόγευμα, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ.

Στη διάρκεια της άσκησης σε αυτή την πόλη-λιμάνι του Περσικού Κόλπου την Κυριακή, αντι-αεροπορικά πυρά δεν εξερράγησαν στον αέρα αλλά έπληξαν μικρό λεωφορείο και κατοικημένη περιοχή. Δύο επιβάτες του λεωφορείου σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα τοπικά νοσοκομεία. Διοικητής της τοπικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το ΙΡΝΑ, ανέφερε ότι η κατάσταση των τραυματιών είναι ικανοποιητική.

Το Ιράν έχει εγκαταστήσει αντιαεροπορικές συστοιχίες γύρω από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις λόγω των εντάσεων που έχουν προκαλέσει οι πυρηνικές του δραστηριότητες. Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ για οποιοδήποτε σχέδιο που έχει στόχο τις εγκαταστάσεις τους.

Στις 7 Οκτωβρίου του 1981, ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα κοντά στη Βαγδάτη σε μια εποχή κατά την οποία το Ισραήλ είχε υποψίες πως το Ιράκ προσπαθούσε ν'αποκτήσει ατομικό όπλο. Πρόσφατα έχουν διατυπωθεί εικασίες για την πρόθεση των Ισραηλινών να επαναλάβουν την ενέργεια αυτή εναντίον των Ιράνων που υπεραμύνονται του ειρηνικού σκοπού του πυρηνικού τους προγράμματος. Η ένταση εκτονώθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, μετά την υιοθέτηση από το Ιράν σειράς δεσμεύσεων προκειμένου ν'αποδείξει την ειλικρίνειά του.

Οι Ιρανοί κατασκευάζουν στο Μπουσέρ, με τη βοήθεια εκατοντάδων ρώσων ειδικών το πρώτο τους πυρηνικό εργοστάσιο για πολιτική χρήση, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2004 ή το 2005. Το Ιράν που διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει προβλέψει την παραγωγή 7.000 μεγαβάτ πυρηνικού ηλεκτρισμού έως το 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα