Νέο αεροσκάφος μετά από 13 χρόνια κατασκευάζει η Boeing

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 08:26

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ της για την κατασκευή του πρώτου νέου της αεροσκάφους, μετά από 13 χρόνια, πιο οικονομικού από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων, προωθεί η Boeing Co., με στόχο να κερδίσει και πάλι μερίδιο αγοράς από την Airbus SAS.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, συμφώνησε ομόφωνα στην κατασκευή για την πώληση του αεροσκάφους 7E7 Dreamliner, με 200 έως 300 θέσεις επιβατών, το οποίο θα καίει τουλάχιστον 15% λιγότερα καύσιμα έναντι των ομοειδών του αεροσκαφών. Η ανακοίνωση αυτή, έγινε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης 3.000 υπαλλήλων σε συνεδριακό κέντρο στο Seattle, κοντά στον τόπο όπου θα γίνει η συναρμολόγηση του αεροσκάφους.

Η Boeing περιμένει να προσελκύσει πελάτες με το χαμηλό κόστος καυσίμων, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το μισθολόγιο των εργαζομένων. Το 7Ε7 θα είναι η αρχή για τον σχεδιασμό αεροσκαφών στο μέλλον τα οποία θα προσφέρουν αυτοτέλεια σε χώρους, όπως για παράδειγμα στον θάλαμο διακυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι, η Airbus, έχει ξεπεράσει σε αριθμό παραγγελιών την Boeing φέτος, καθώς τα αεροσκάφη που κατασκευάζει είναι πιο ευέλικτα για τα ιπτάμενα πληρώματα.

«Το 7Ε7 είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας 30 ετών, το οποίο θα πουλήσει τρομακτικό αριθμό αεροσκαφών», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνών της Victory Capital Management, τμήματος της KeyCorp, η οποία κατείχε 5,2 εκατ. μετοχές της Boeing μέχρι τον Σεπτέμβριο, συμπληρώνοντας : «Το 7Ε7 θα είναι πιο δημοφιλές από το Airbus A380 με τις 555 θέσεις».

Ο Harry Stonecipher, ο οποίος αντικατέστησε τον επικεφαλής της εταιρείας, Philip Condit πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε ότι για τέσσερις ώρες στις αρχές της εβδομάδας συζητούσε για το 7Ε7 με τα υπόλοιπα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο ίδιος είπε ότι το συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δημιουργήσει μονάδα συναρμολόγησης του αεροσκάφους στο Εβερετ της Ουάσινγκτον, εκεί όπου βρίσκονται οι περισσότερες αεροπορικές υπηρεσίες της Boeing. Το εργοστάσιο θα απασχολεί τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους και πρόκειται να προσφέρει χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας στη γύρω περιοχή.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι το κόστος της εταιρείας για την κατασκευή του νέου αεροσκάφους θα είναι περίπου πέντε δισ. δολάρια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Bloomberg News, τα στελέχη της Boeing αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το κόστος κατασκευής του αεροσκάφους, ενώ ο επικεφαλής της συμπλήρωσε ότι θα περιμένουν πρώτα παραγγελίες για να αρχίσει η παραγωγή του το επόμενο έτος, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα