ΙΟΒΕ: Ανω του 4% η ανάπτυξη το 2004

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 19:24

Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει το 2004 να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, εκφράζει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία του έκθεση. Η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι οριακά ταχύτερη από αυτήν του 2003 και θα υπερβεί το 4%, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, ισχυρής εγχώριας ζήτησης και ενδεχόμενης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα τροφοδοτήσει άνοδο των εξαγωγών.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2004, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, αφορά ένα εκλογικό έτος και είναι αναμενόμενο να παρουσιάζει χαρακτηριστικά που επισημαίνονται σε ανάλογες περιόδους, όταν αρχίζει να λειτουργεί ο λεγόμενος «πολιτικός κύκλος».

Το κύριο στοιχείο του «πολιτικού κύκλου» είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, η στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο επεκτατικές κατευθύνσεις.

Με τον προϋπολογισμό του 2004 υλοποιούνται αποφάσεις στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη συνολική ζήτηση και θα συμβάλουν στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανόδου του ΑΕΠ και το 2004.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών που επέλεξε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, χωρίς επιπτώσεις στη σταθερότητα, αν παράλληλα υλοποιηθούν και λειτουργήσουν διαδικασίες αποτελεσματικότερου ελέγχου και περικοπής των δημοσίων δαπανών. Αυτό δεν φαίνεται ότι θα συμβεί το 2004, επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα