Ευφορία σε Ευρώπη, Wall

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 20:46

Η αυξημένη εμπιστοσύνη που έδειξαν οι γερμανοί επιχειρηματίες τον Δεκέμβριο (δείκτης Ifo) στο μέλλον της οικονομίας τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/18/856901.htm και τα καλά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στήριξαν τις αγορές ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα στην Ευρώπη, να αγγίζουν τα υψηλότερα του 2003 και στις ΗΠΑ ο Nasdaq να εμφανίζει κέρδη μεγαλύτερα της μονάδας, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Η άνοδος του δείκτη Ifo για όγδοο συνεχή μήνα σημαίνει ότι «το ΑΕΠ είναι πιθανόν να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής του βραχυπρόθεσμα...αλλά με ένα ευρώ που γίνεται όλο και ισχυρότερο, η ανάκαμψη μπορεί σύντομα να αρχίσει να αμφισβητείται», εκτιμά η Κρεσίντα Κάλντβελ από τη Dresdner Kleinwort Wasserstein.

«Οι γερμανικές εταιρείες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα ισχυρό ευρώ βραχυπρόθεσμα, αλλά αν η άνοδος μεταβληθεί σε μακροπρόθεσμη διαρθρωτική κίνηση του νομίσματος, μπορεί να ζημιώσει τις ευρωπαϊκές μετοχές», συμφωνεί και η Μικαέλα Μαρκούζεν, της Societe Generale Asset Management στο Παρίσι.

Προς στιγμήν πάντως, οι εξαγωγικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες χημικών κινήθηκαν ανοδικά, σε κλίμα αισιοδοξίας ότι η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη θα εξουδετερώσει τις επιπτώσεις του υποτιμημένου δολαρίου στα έσοδά τους.

Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές παρέσχε και ο πετρελαϊκός κλάδος, ακολουθώντας τις τιμές του αργού που κινούνται κοντά στα υψηλότερα του εννεαμήνου, πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Στις ΗΠΑ, η μείωση των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο εργασίας, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις 353.000, από 375.000 την αμέσως προηγούμενη, φθάνοντας σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Παράλληλα, ο δείκτης των βασικών δεικτών, που δημοσίευσε το Conference Board, σημείωσε άνοδο 0,3%, για έκτο μήνα τους τελευταίους επτά, χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης προβλέπει την οικονομική δραστηριότητα των προσεχών τριών-έξι μηνών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 4.397,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,67% στις 3.503,21 μονάδες και ο Xetra DAX κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 3.870,88 μονάδες. Αυτήν την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται 0,58% στις 10.204,52 μονάδες και ο Nasdaq 1,33% στις 1.946,95 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα