Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003 07:01
UPD:10:45

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Canon Inc. και της Hyundai Motor Co., μετά τις εκθέσεις για τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αυξήσει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών της Ασίας.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Advantest Corp. και της Hynix Semiconductor Inc. κινούντο ανοδικά μετά την έκθεση για τον κλάδο, η οποία έδειξε ότι οι παραγγελίες που έχουν γίνει από τους κατασκευαστές της Βορείου Αμερικής αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 20% τον μήνα που πέρασε.

«Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι σταθερή και να τονώσει τις προσδοκίες για τα κέρδη των εξαγωγέων, βοηθώντας τις μετοχές τους», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, που διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων μετοχών της Canon και της Advantest, με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Περιμένω επίσης τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών να ισχυροποιηθούν πολύ τους ερχόμενους μήνες».

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,6%, φθάνοντας τσις 10.262,71 μονάδες, στις 12:35' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 1.006,71 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου των κομπιούτερ και των αυτοκινητοβιομηχανιών να αποτελούν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη. Ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα κέρδιζε ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 813,53 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας σημείωνε κέρδη 1,3%. Κινείτο ανοδικά για τρίτη εβδομάδα σε σύνολο τεσσάρων εβδομάδων. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών οδηγούσαν τον δείκτη ανοδικά για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αύξησε τις πωλήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα