Στα υψηλά 15μήνου η Ευρώπη

Πιέσεις στη Νέα Υόρκη
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2003 00:01

TΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα -η τελευταία του έτους με πλήρη ωράριο συναλλαγών- στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών, όμως η εξασθένηση του ευρώ και οι λογιστικές ανησυχίες στον κολοσσό ειδών διατροφής Parmalat συγκράτησαν την άνοδο.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημερινές βάσεις της οικονομίας θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για νέα κέρδη το νέο έτος, με την προϋπόθεση ότι το ευρώ δεν θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα.

Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα Royal Dutch/Shell και ΒΡ ενισχύθηκαν, στηριζόμενες από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα εννεαμήνου, ενώ η σύσταση της ABN Amro στους πελάτες της ότι η Cable & Wireless φαίνεται φθηνή, στήριξη της μετοχή του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Parmalat «βούλιαξε» 66%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε «τρύπα» 4 δισ.ευρώ στα οικονομικά της.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με οριακή άνοδο 0,3%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με 0,4% στις 2.725 μονάδες, καταγράφοντας το καλύτερο κλείσιμο από την 11η Σεπτεμβρίου του 2002. Ο δείκτης Eurotop έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1%, με αποτέλεσμα να ανεβάσει τα συνολικά φετινά κέρδη του στο 10,5%. Ο δείκτης FΤSE 100 στο Λονδίνο άγγιξε ενδοσυνεδριακά τις 4.427,8 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002.

H Wall Street δέχθηκε πιέσεις, ενώ έντονη ήταν και η αστάθεια κατά τις απογευματινές ώρες εν όψει της λήξης διαφόρων συμβολαίων παραγώγων αλλά και εξαιτίας σειράς αναφορών ότι οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται σε επίπεδα επιφυλακής και εξετάζουν την αξιοπιστία πιθανής τρομοκρατικής απειλής στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Συναλλασσόμενοι ανέφεραν ότι αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια εν όψει της λήξης συμβολαίων στο τέλος του έτους. Ο μεγαλύτερος «χαμένος» του Dow Jones ήταν η McDonanld's, με απώλειες 3%, από τη στιγμή που το ιαπωνικό τμήμα της αλυσίδας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για ζημίες εφέτος.

Το Τόκιο έκλεισε με άνοδο 1,79%, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα