Aπώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2003 19:03

Το ενδεχόμενο πτώχευσης της ιταλικής εταιρείας τροφίμων Parmalat, το νέο ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου, που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, και η υποχώρηση της Wall Street οδήγησαν σε πτώση τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι αναμενόμενες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών εν όψει των εορτών. Σημειώνεται ότι οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.496,06 μονάδες μειωμένος κατά 0,17%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.876,94 μονάδες με απώλειες 0,55% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.387,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,47%.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε στις 4.424 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,27%.

Η μετοχή της Parmalat σημείωσε κάθετη πτώση κατά περίπου 67% έπειτα από πληροφορίες ότι η λογιστική «τρύπα» της εταιρείας αγγίζει τα 7 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ιταλία ενδέχεται ακόμη και σήμερα να καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της. Το ενδεχόμενο αυτό άσκησε ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Ο τίτλος της Capitalia υποχώρησε κατά 6,18%. Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 3,74%, κατέγραψε και η μετοχή της Banca Intesa.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα