Χριστουγεννιάτικη άνοδος

Το 2004 ανήκει στην τεχνολογία
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2003 00:01

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ μετοχές βρίσκονται καθοδόν για τα πρώτα ετήσια κέρδη τους την τελευταία τετραετία στη Wall Street. Ομως, το νέο επταήμερο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υποτονικό τόσο στον όγκο συναλλαγών όσο και στις διακυμάνσεις των τιμών λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς που ακολουθούν.

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες θα καταγράψουν σημαντικά κέρδη φέτος, παρά την αναμενόμενη σταθεροποίηση των τιμών που προβλέπεται για τις τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στην επόμενη ημέρα, το 2004.

Ιστορικά, οι πρώτες τελευταίες συνεδριάσεις του έτους και οι δύο πρώτες του νέου έτους είναι θετικές για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η αποκαλούμενη άνοδος του «Αϊ-Βασίλη» προσφέρει κέρδη της τάξης του 1,7% στις μετοχές από το 1969.

Την εβδομάδα που πέρασε οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones, S&P 500, Nasdaq Composite έκλεισαν με κέρδη 0,45%, 0,66% και 1,13% αντίστοιχα, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Σε ετήσια βάση οι τρεις δείκτες καταγράφουν κέρδη της τάξης του 24%, 25% και 48% αντίστοιχα.

Προβλέψεις

Επενδυτές, λάβετε θέσεις. Το 2004 αναμένεται να είναι η χρονιά των αρχικών δημόσιων εγγραφών για τον τομέα της τεχνολογίας.

Επειτα από μια παρατεταμένη ξηρασία, οι επενδυτικές τράπεζες προβαίνουν σε φιλόδοξες προβλέψεις που θέλουν συνολικά 12 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εισάγουν μετοχές τους στα χρηματιστήρια το 2004, εταιρείες με δραστηριότητες από λογισμικό και Διαδίκτυο μέχρι κινητή τηλεφωνία.

Η επιτυχία που είχε η αρχική δημόσια προσφορά της σκοτσέζικης Wolfson Microelectronics, που σήμερα διαπραγματεύεται περίπου 33% πάνω από την τιμή έκδοσης του Οκτωβρίου, τόνωσε το ηθικό των τραπεζικών που βλέπουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μετοχές τεχνολογίας.

Από τις αρχές του 2000, όταν η φούσκα της τεχνολογίας άρχισε να σπάει, ελάχιστες αρχικές δημόσιες εγγραφές έγιναν στην Ευρώπη. Στο διάστημα αυτό αρκετές εταιρείες μεγάλωσαν και είναι πλέον έτοιμες να διαθέσουν μετοχές σε μια ανοδική αγορά.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα