Αγγιξε νέα υψηλά η Ευρώπη

Παρά τις ρευστοποιήσεις στη Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2003 00:01
UPD:09:11

ΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν εμπόδισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το να κλείσουν σε νέα υψηλά επίπεδα για το 2003, παρά μόνο να μετριάσουν τα τελικά κέρδη των μετοχών.

Οι επενδυτές είδαν τις ελπίδες τους για μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη το 2004 να ψαλιδίζονται έπειτα από τις ανακοινώσεις των στατιστικών στις ΗΠΑ, όμως το γενικότερο επενδυτικό κλίμα παρέμεινε θετικό.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,26% και 0,27%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει σε ανοδική τροχιά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση πλησιάζοντας τις 960 μονάδες.

Οι αγορές θα κλείσουν το 2003 με κέρδη για πρώτη φορά από το 1999, με τους επενδυτές να ποντάρουν πως η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη θα συνεχισθεί το 2004. Η Τρίτη ήταν η τελευταία εργάσιμη για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αφού πολλά θα είναι κλειστά σήμερα, ή θα κλείσουν νωρίτερα λόγω της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Renault, Peugeot, STMicroelectronics, Infineon, με τον τομέα τεχνολογίας να ενισχύεται ιδιαίτερα έπειτα από τις ευοίωνες προβλέψεις που έγιναν για τις πωλήσεις του κλάδου επεξεργαστών το 2004.

Στη Wall Street, οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν πρόωρα μερικά από τα κέρδη του 2003 ακούγοντας τα απογοητευτικά οικονομικά στατιστικά του Δεκεμβρίου. Ο φόβος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ πάγωσε - για ακόμη μία φορά - το επενδυτικό κλίμα εν όψει των αργιών της Πρωτοχρονιάς με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Pfizer Inc, FedEx Corp.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.425,04 μονάδες μειωμένος κατά 0,24% και ο Nasdaq στις 2.009,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,17%.

Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε το 2003 με κέρδη της τάξης του 24%, παρουσιάζοντας κέρδη για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα