Σημαντική ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεικτών

Ωθηση από υψηλή τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2002 18:57

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη αποκόμισαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυρίως λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.318,8 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,93%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.681,2 μονάδες με άνοδο 2,20% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.701,92 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 2,04%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,10% και έχει φθάσει τις 5.276 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Eνωσης Bιομηxανίας Hμιαγωγών ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι πωλήσεις μικροεπεξεργαστών σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν άνοδο, για δεύτερο κατά σειρά μήνα. Τα κέρδη διευρύνθηκαν μετά το θετικό άνοιγμα του Nasdaq, ο οποίος αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 2,41%.

Η μετοχή της βρετανικής ARM Holdings σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από 10%, ενώ σημαντικά κέρδη (5,8%) αποκόμισε και η μετοχή της Stmicroelectronics στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ανάλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή της γερμανικής Infineon Technologies στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών Alcatel (8,8%), και Ericsson (6,30%) και Nokia (6,10%).

Ανοδικά κινήθηκε και ο πετρελαϊκός κλάδος παρά την πτωτική πορεία της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 10 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 20,9 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Merrill Lynch υποβάθμισε σήμερα την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του μπρεντ κατά τη διάρκεια του 2002, καθώς, όπως εκτιμά, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα έσοδα των πετρελαϊκών εταιρειών Royal Dutch Shell, BP και TotalFinaElf. Ωστόσο, οι μετοχικές τιμές των παραπάνω εταιρειών ενισχύθηκαν.

Τέλος, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ δεν επηρέασε την πορεία των αγορών, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρούσε σήμερα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα