Η αξία των δραχμών που έχουν αποσυρθεί ξεπέρασε τα 465 δισ.

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2002 18:11
UPD:18:12

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά στη χώρα μας η διαδικασία μετατροπής δραχμών σε ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα το μεσημέρι η συνολική αξία των δραχμών που έχουν αποσυρθεί, ξεπέρασε τα 465 δισ. δρχ., ποσό το οποίο υπερβαίνει το 16,6% της νομισματικής κυκλοφορίας στη χώρα μας.

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) εκτιμά ότι, αν συνεχιστεί η ανταλλαγή του εθνικού μας νομίσματος με αυτό το ρυθμό, η δραχμή θα πρέπει να έχει αποσυρθεί εντελώς από την αγορά μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 99,84% των εγχώριων ΑΤΜ προσφέρει πλέον ευρώ.

Στη χώρα μας για την αντικατάσταση του κυκλοφορούντος νομίσματος και για τη δημιουργία αποθεμάτων διοικητικής μέριμνας, θα είναι διαθέσιμα 617 εκατ. τραπεζογραμμάτια και 1,6 δισ. κέρματα ευρώ συνολικής αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ ή 4,7 τρισ. δρχ.

Στο σύνολο της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την 1η Ιανουαρίου 2002 τέθηκαν σε κυκλοφορία 6,4 δισ. χαρτονομίσματα ευρώ συνολικής αξίας 133 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των τραπεζογραμματίων που τέθηκαν σε κυκλοφορία, το 82,4% αφορούσε νομίσματα των πέντε, 10 και 20 ευρώ. Η συνολική αξία τους αντιπροσώπευε το 43% του συνόλου των τραπεζογραμματίων που κυκλοφόρησαν την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, όλες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανταλλάσουν τα εθνικά νομίσματα των κρατών μελών σε ευρώ, χωρίς την καταβολή προμήθειας μέχρι την 31η Μαρτίου 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα