Η τουρκική λίρα στο υψηλότερο τετραμήνου έναντι του δολαρίου

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2002 19:34
UPD:19:35

Το υψηλότερο σημείο τεσσάρων μηνών άγγιξε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο άνω του 5%.

Η ισοτιμία ήταν 1.397.000 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, στη spot αγορά, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή της από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η αντιστοιχία της ήταν 1.400.000 λίρες.

«Υπάρχουν προσδοκίες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του μηνός. Οι δείκτες της μακροοικονομίας εξελίσσονται θετικά», λέει ο Εμρέ Νιζάμογλου της Sinai Investment στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ των στόχων που έχει θέσει ο τούρκος πρωθυπουργός για το ταξίδι στις ΗΠΑ, είναι να επιτύχει βελτίωση των εμπορικών όρων για τους τούρκους εξαγωγείς. Το ταξίδι μπορεί επίσης να συμπέσει με την έγκριση από το ΔΝΤ πακέτου 10 δισ. δολαρίων επιπλέον των συμφωνημένων 19 δισ., για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Τουρκία.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα, παρά την ενίσχυσή της, εξακολουθεί να χάνει το 51% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή της ελεύθερης διακύμανσής της, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας ISE National 100 αυξήθηκε 5,09%, κλείνοντας στο υψηλότερο σημείο του 18μήνου, ενισχυμένος από τη μεταρρυθμιστική νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα και από τα βελτιωμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα