Επιβεβαιώθηκαν σήμερα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ για το 2002, οι βασικές προτεραιότητες για τη φετινή χρονιά, με στόχο η συνδρομητική βάση του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια πελάτες εντός της επόμενης τριετίας.
Συγκεκριμένα οι άξονες προς τους οποίους θα κινηθεί ο ΟΤΕ είναι η ενίσχυση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης -ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στο έργο συντονισμού, ελέγχου και παρακολούθησης των εταιρειών του ομίλου- και η αποκέντρωση, που θα επιτρέπει την μεγαλύτερη αυτοδυναμία των Περιφερειακών Δ/νσεων του Οργανισμού.
Σε οικονομικό επίπεδο, προκρίνεται η μείωση του λειτουργικού κόστους με αυστηρότερη εφαρμογή μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τον τελευταίο χρόνο όπως, η νέα πολιτική προμηθειών, η εφαρμογή ηλεκτρονικών μειοδοτικών διαγωνισμών κλπ., αλλά και νέων μέτρων που απαιτούνται για τη μείωση των αποθεμάτων και των επισφαλών απαιτήσεων.
Σε τεχνικό επίπεδο, στόχος είναι η ολοκλήρωση του εθνικού και διεθνούς δικτύου DATA/IP με την άμεση εξασφάλιση χωρητικοτήτων και κόμβων σε όλες τις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές αγορές του κόσμου και η αξιοποίηση των υποδομών του ΟΤΕ σε υπηρεσίες πολυμέσων στις αγορές που δραστηριοποιείται.
Για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ν.Α. Ευρώπης προβλέπονται:
α) η λήψη μέτρων για καλύτερη απόδοση των υφιστάμενων επενδύσεων και η επιλεκτική τους επέκταση σε νέες, άμεσα παραγωγικές αγορές, ώστε, εντός της επόμενης τριετίας, η συνδρομητική βάση του oμίλου να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια πελάτες και
β) η επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η εισαγωγή συνεργιών μεταξύ τους και την αύξηση της τοποθέτησης του ΟΤΕ στην Cosmote.
Σημειώνεται σχετικά, πως άμεσα ο ΟΤΕ θα πρέπει να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει στην εξαγορά του 18% που κατέχει η νορβηγική Telenor στην Cosmote. Η συζητήσεις άρχισαν στα μέσα του περασμένου Μαΐου και λίγο πριν υπάρξει η οριστική συμφωνία για το τίμημα, «πάγωσε» εξαιτίας των επιφυλάξεων της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Telenor για τη συμμετοχή της στην θυγατρική του ΟΤΕ είχε καταβάλει 26 δισ. δρχ. και τώρα αν αποχωρήσει, θα εισπράξει περίπου 220 δισ. δρχ.
Καταλήγοντας η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή της ως επιτεύγματα του ΟΤΕ την τελευταία διετία, μεταξύ άλλων, την εξισορρόπηση των τιμολογίων, τη μείωση του προσωπικού, την καλή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας του χαμηλού δανεισμού, καθώς και την συμπεριφορά της μετοχής του η οποία σημείωσε αύξηση κατά 15% το 2001, τη στιγμή που ο δείκτης ΧΑΑ υποχώρησε κατά 23,5%.