Τρίτη συνεχόμενη πτώση στην αγορά του Τόκιο

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2002 10:22

AΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα, για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 125,55 μονάδες ή 1,18% και διαμορφώθηκε στις 10.538,43 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.010,17 μονάδες μειωμένος κατά 1,45%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν σημαντικά περιορισμένο μετά τη χθεσινή πτώση των δεικτών στη Wall Street και εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες υποχώρησαν για έκτο διαδοχικό μήνα πιστοποιώντας ότι η επιβράδυνση συνεχίζεται. H ιαπωνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% στη διάρκεια του έτους που λήγει στα τέλη Mαρτίου, ενώ θα παρουσιάσει μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η xειρότερη μεταπολεμική κρίση που πλήττει τη Xώρα του Aνατέλλοντος Hλίου θα μειώσει περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ πολλές αλυσίδες λιανικής έχουν αρχίσει ήδη να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τη μελλοντική τους κερδοφορία.

Την Τρίτη, η εταιρεία Fast Retailing ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο σύνολο της χρήσης θα είναι σημαντικά μειωμένες προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους επενδυτές. Η μετοχική τιμή της παραπάνω εταιρείας σημείωσε σήμερα κατακόρυφη πτώση κατά 18,96% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές ομοειδών εταιρειών, καθώς η αγορά θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι και άλλες ιαπωνικές αλυσίδες λιανικής θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους.

«Είναι δύσκολο να υπάρξει βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος όσο η κατάσταση της εγχώριας οικονομίας επιδεινώνεται», δήλωσε Ιάπωνας χρηματιστής.

Από τις 225 μετοχές που συγκροτούν το δείκτη Nikkei, 161 υποχώρησαν, 52 σημείωσαν άνοδο και 12 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αξιόλογα κέρδη (2,50%) κατέγραψε η μετοχή της Sony μετά την είδηση ότι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου οι πωλήσεις της κονσόλας Playstation 2 στις αγορές της Ιαπωνίας και της νοτίου Αμερικής σημείωσαν σημαντική αύξηση. Μεγάλη άνοδο (5,81%) σημείωσε, τέλος, και η μετοχική τιμή της Pioneer.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα