Πτώση στη Wall Street

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2001 18:31
UPD:18:45

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη μετά τη σημαντική μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τα κέρδη των εταιρειών.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 2,4% (η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών), έναντι ανόδου 0,4% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο, και διαμορφώθηκαν στα 286,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2000. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον περασμένο μήνα κατά 1,6% έναντι ανόδου 0,6% τον Αύγουστο.

Η σημαντική αυτή μείωση, που ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, αποδίδεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες κράτησαν μακριά από τα μαγαζιά τους αμερικανούς πολίτες και οδήγησαν, παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις σε μαζικές απολύσεις.

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1% και έχει διαμορφωθεί στις 9.316,49 μονάδες, ο Standard & Poor's στις 1.088,73 μονάδες με πτώση 0,79% και ο Nasdaq στις 1.692,95 μονάδες μειωμένος κατά 0,50%.

Σημαντική πτώση, της τάξεως του 5,65%, σημειώνει η μετοχή της Xerox. Η κατασκευάστρια εταιρεία φωτοτυπικών μηχανημάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι το τρίτο τρίμηνο η ζημία που θα εμφανίσει θα είναι σχεδόν διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις. Απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Hom Depot, Wal Mart και Coca Cola.

Αντιθέτως, η μετοχή της Juniper Networks σημειώνει θεαματική άνοδο κατά 22% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα